Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Općini Široki Brijeg poplavom odsječena naseljena područja iznad 800 metara nadmorske visine

E-mail Ispis

poplave2010_3_1aPo treći puta u ovoj godini prometnica Široki Brijeg – Gornja Britvica biva poplavljena izdašnijom količinom vode koja se prelijeva iz lokalnog Jezera na spomenuti putni pravac. Mnogi stariji mještani ni ne pamte godinu kada se nešto slično prije događalo. Huk golemih količina vode koja se s obližnjih brda i podzemnih izvora slijevaju u Jezero ne ostavlja puno nade da će uvjeti sutra biti povoljniji, a tek za zimu koja predstoji.Ovim je naselje Gornje Britvice,  zasad, jedino naselje u općini Široki Brijeg koje je prometno odsječeno od matične općine.  Još veći apsurd ovim vremenskim nepogodama čini gotovo nevjerojatna statistika brojki koja umijeće opstanka na ovim područjima podređuje agoniji od 30-ak dužnih metara poplavljenog puta te (zasad) visini vodene mase na prometnici od 65 cm, a sve to događa se na lokalitetu koji se nalazi na 750 nadmorske visine.

S obzirom na razdoblje godišnjeg doba i činjenicu da je zima tek pred vratima, koja će vjerojatno znatno „pripomoći“ dodatnim količinama vode iz rastopljenih snježnih naslaga, za pretpostaviti je kako je ovo tek početak nevolja u ovom najudaljenijem naseljenom području općine.  Dodamo li k tome činjenicu da je većina žitelja u poodmakloj starosnoj dobi, i uvjete u kojima inače obitavaju i žive, ne treba posebno ni spominjati ozbiljnost situacije u ovakvim, dodatno, otežanim okolnostima za život.

“Ruralni razvoj i povratak starim ognjištima...sve da se i hoću vratit evo ne mogu prijeći 30 metara spornog puta do rodnog kraja“ – u očaju i nevjerici govori nam Miro S., jedan od mnogih raseljenih s ovog područja ali često dolazi u rodni kraj.

Usput susrećemo nekoliko vozila, onih koji su pod „vlastitom haubom“ osjetili sve rizike i neugodnosti koje predstavlja smjeli pokušaj prelaska preko vode, kao i pojedine koji su svojoj rodbini dostavljali hranu i namirnice iz grada a onda, pješice obilaznim putem, uručivali ih rodbini koja je čekala na drugoj strani vodene barijere.

Postoje i oni koji u normalnim uvjetima obavljaju svoje svakodnevne poslovne aktivnosti na ovim područjima a ova situacija ih već po treći put u istoj godini neugodno iznenađuje.  „Od jučer i danas pokušavam prijeći već treći put, i ne usuđujem se to ni kamionom učiniti. Za danas sam odlučio prestati s radom i pokušajima prijelaza do farme u Gornjoj Britvici, ali kako objasniti ljudima kojima sam obećao robu da zbog poplave ne mogu do kuće u Gornjoj Britvici - šta bi mi rekli oni s područja Mostarskog Blata!?“ – objašnjava nam mesar Mladen Ćolić kojem su u ovo doba poslovne aktivnosti najaktualnije.

I sam župnik župe Izbično, fra Franjo Mabić, uvidjevši osobno svu ozbiljnost novonastale situacije na poplavljenoj prometnici odlučan je u izjavi da mu ne pada na pamet pod ovakvim uvjetima organizirati nedjeljno misno slavlje u filijalnoj crkvi u Gornjoj Britvici. - „Jednostavno ne želim izlagati riziku ni sebe a ni bilo koga drugoga od vjernika koji bi se trebali okupiti na nedjeljnoj misi“ – govori fra Franjo.

Poduzete su i aktivnosti koje su po ovom pitanju trebale uslijediti od strane mjesne zajednice. Budući da mjesna zajednica, iz poznatih financijskih razloga, nije u mogućnosti sama riješiti ovaj problem, predsjednik M.Z. Izbično Tihomir Crnjac uputio je službeni dopis uredu načelnika općine Široki Brijeg kao i općinskom uredu civilne zaštite kako bi ih informirao o novonastaloj situaciji te zamolio za pomoć u rješavanju ovog problema. Tako su se u toku dana na spomenutom lokalitetu pojavili pomoćnik općinskog načelnika, gosp. Predrag Naletilić kao i gosp. Dragan Pavković - ravnatelj javne ustanove COMING iz Širokog Brijega, koji su načinili detaljniji uvid u spomenuti problem te će svoje stavove i razmatranja proslijediti dalje nadležnima i odgovornima.

Ostaje nada i vjerovanje kako 30 metara poplavljenog puta neće predstavljati dodatni problem onima koji samo žele nastaviti živjeti svoj život tamo gdje im to nije činilo problem ni prije 30 godina.

poplave2010_3_1
Poplavljena prometnica Široki Brijeg-Gornja Britvica

poplave2010_3_2
Ovako je to izgledalo u ranim jutarnjim satima 3. prosinca 2010.

poplave2010_3_3
Količine vode na prometnici jasno ukazuju na ozbiljnost situacije

poplave2010_3_5
Jezero i dio vode koja se prelila na drugu stranu puta

poplave2010_3_6
Ni oni najhrabriji u terenskim vozilima nisu baš sasvim sigurni u prolaz

poplave2010_3_7
Dubina vode pored ceste mjeri se u metrima

poplave2010_3_8
Ponori u izbičkom Polju zasad uspješno reguliraju nivo vode

R.I.