Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Najava blagoslova polja i kapelice s kipom Milosrdnog Isusa u Prusinama

E-mail Ispis PDF

najava kapelica prusine 1aU sklopu nedjeljnog blagoslova polja na groblju u Prusinama najavljen je i blagoslov kapelice i kipa Milosrdnog Isusa koji je već postavljen u novosagrađenoj kapelici u središtu zaseoka Prusine. Ovaj vrijedan izgrađeni dar djelo je malobrojnih mještana koji su s idejom izgradnje kapelice krenuli već godinama ranije.

Mali proplanak, uz samu cestu kroz zaseok, odabran je kao najbolja lokacija a onda se krenulo i u realizaciju onog zamišljenog. Kako bi se dobila prikladna prostorna površina trebalo je ljutom kršu i kamenu "oteti" dio prostora, urediti ga i načiniti zamišljenu kapelicu. 

Danas ovaj prostor uistinu odaje jednu novu sliku zaseoka koja i onog "običnog prolaznika" ne ostavlja ravnodušnim. Tamo gdje se neki osnovni infrastrukturni projekti već desetljećima nikako ne uspijevaju realizirati "šačica" mještana zasukala je rukave i, unatoč svemu, uspjela načiniti nešto značajno za svoje selo, a i cijelu zajednicu.

"Naš naum i trud je, na koncu, ipak pretvoren u djelo. Ovo smo htjeli i željeli napraviti i, evo, sada je rezultat tu na kojeg smo svi ponosni. Vjerujem kako ćemo do nedjelje pripremiti i sve ostalo potrebno za nedjeljnu prigodnu proslavu blagoslova. Nadamo se da ćemo i ovu proslavu moći uspješno realizirati a vjerujem kako će nam u tome pomoći i ostali zainteresirani" – kazuje nam Blago Soldo – Ćićić, jedan od inicijatora ovog projekta.

Pripreme oko svakog detalja traju već danima. Iako malobrojni, daju sve od sebe kako bi sve bilo uredno pripremljeno. Uz organiziranje svega ostalog, protekli četvrtak utrošen je u dodatno uređivanje prostora oko kapelice kao i prostora okupljanja nakon blagoslova, te mjesnog groblja.

U zahvalo za njihov trud i vrijeme bi trebalo "dati ruke", pa se za nedjelju očekuje dosta naoblake ali dan bez padalina, odnosno, kiše. Organizatori pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže u ovoj nedjeljnoj svečanosti blagoslova kapelice i kipa kao i na prigodnoj zakuski nakon toga.

najava kapelica prusine 1
Današnji izgled kapelice s kipom Milosrdnog Isusa u Prusinama

najava kapelica prusine 2
Pogled na postavljeni kip u kapelici

najava kapelica prusine 3
Nedostaje još samo nedjeljni lagoslov 

najava kapelica prusine 4
Pogled na kapelicu od Ćićića kuće

najava kapelica prusine 5
Planirani prostor okupljanja nakon nedjeljnog blagoslova uredno je pokošen i pripremljen

najava kapelica prusine 6
Zasluženi odmor nakon koševine

najava kapelica prusine 7
Prostor ispred i oko Ćićića kuće dovoljno mami za još pokoji kadar

najava kapelica prusine 8
Nesvakidašnji ulov prvih proljetnih gljiva - smrčka u Prusinama 

najava kapelica prusine 9
Gljive su se uskoro našle pripremljene za ugodnu večernju zakusku. Po raspoloživim podacima, svi su ostali živi i zdravi, te spremni za nedjeljnu proslavu.

izbicno.info