Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Proslavljen blagdan sv. Josipa Radnika – zaštitnika župe Izbično

E-mail Ispis

proslava sv josipa 2015 1aPrvi svibnja za župljane župe Izbično već tradicionalno predstavlja poseban dan u kojemu se  brojni vjernici okupe ispred župne crkve kako bi, u procesiji s kipom sv. Josipa Radnika i misnim slavljem unutar crkve, svečano obilježili blagdan svoga nebeskog zaštitnika.

 


Blagdan sveca koji se, također tradicionalno, obilježava na Međunarodni praznik rada - na dan "koji je svijet rada izabrao kao svoj praznik". "Druga internacionala“, međunarodna udruga radnika, potaknuta neispunjenju zahtjeva radnika povodom velikih demonstracija zbog ubojstva više od dvije stotine radnika, te osmorice radnika osuđenih na smrt u "demokratskom" Chicagu, odlučila je 1886. godine da se 1. svibnja slavi kao svjetski praznik radništva.

Ono što je, vjerojatno, manje poznato je kako Crkva još od 1889. godine, za vrijeme Pape Leona XIII, u svojoj enciklici o sv. Josipu pod nazivom ”Quamquam pluries” radnike i sve ljude skromnih životnih prilika upućuje upravo na ovoga sveca kao uzor i primjer za nasljedovanje. 66 godina kasnije, 1955. godine, papa Pio XII određuje da se upravo na 1. svibnja u crkvenu godinu službeno uvodi proslava blagdana sv. Josipa Radnika. 

Sv. Josip je radom svojih ruku uzdržavao Gospu i Isusa. Inače, ime “Josip” na hebrejskome znači: "Bog će dodati/povećati", sastoji se od riječi Yo' (yahveh, Bog) i yasaf (dodao,povećao). Uvodeći ovaj blagdan, papa Pio XII htio je potaknuti radnike na "tiho i vjerno posvećivanje svagdanjega rada", kako je to činio šutljivi sv. Josip. Radnik je u kršćanstvu bio častan već po Isusu Kristu koji je radio i tako posvetio rad, pa onda po Blaženoj Djevici Mariji i sv. Josipu.

Za ovogodišnju proslavu zaštitnika župe okupljeni vjernici u Izbičnu ostali su uskraćeni u liku jednog od najznačajnijih "ovozemaljskih" sudionika i velikog radnika, nedavno preminulog župnika fra Franje Mabića. "Revni radniče zasukanih rukava" – istaknuo je biskup mons. dr. Ratko Perić samo četiri dana ranije, na oproštajnoj misi zadušnici u istoj ovoj župnoj crkvi. 

Brojne dane i sate pripreme, zajedno s vjernicima, utočio je u rad pok. župnik kako bi se i ove godine na dostojanstven i svečan način obilježila još jedna značajna proslava u Izbičnu. Kako je i sâm najavljivao, upravo ove godine trebalo je biti iznimno svečano i radosno. U organizaciji naših istaknutih župljana, nastanjenih u Zagrebu, dogovoreno je bilo veliko hodočašće brojnih ostalih iz Zagreba i dijela Slavonije, u čak dva puna autobusa. Inače, po ustaljenom redoslijedu, za organizaciju ovogodišnje proslave zaduženi su bili mještani zaseoka Pavkovići-Logarušići.

"Čovjek snuje – Bog određuje". Uslijed iznenadne smrti župnika fra Franje pravodobno su svi obaviješteni o odgodi planirane svečanosti nakon misnog slavlja, a najavljeno misno slavlje održano je danas u 10:30 sati u Izbičnu. Sv. misu predvodio je fra Dario Galić, svećenik u župi Posušje, koji je u srpnju prošle godine proslavio svoju mladu misu. Inače, fra Dario je porijeklom iz Blatnice, župa Čerin, a rođen je 25. 11. 1987. godine u  Mostaru. Pok. naš župnik fra Franjo pridavao mu je posebnu pozornost kao mladom i nadarenom svećeniku te ga, upravo on, odabrao za današnjeg propovjednika o liku i dijelu sv. Josipa Radnika u Izbičnu.

"Ima nešto puno više od toga što nudi svijet iskrivljenih vrijednosti. Postoji istinski užitak. Postoji istinski sjaj. Sličan onome što ga je Josip okusio i kušao kroz život. A taj sjaj dolazi od služenja Bogu radosna i ispunjena srca, i kad ide u životu i kad je teško. Biti suradnik Isusov gdje god bio, to je kršćanin. Ljubiti oca kao što otac ljubi sina." – istaknuo je fra Dario u danas održanoj propovjedi.

Josip je ljubio Isusa kao što otac ljubi svoga sina. Dao Mu je sve najbolje što je imao. Njegovao je to Dijete kako mu je bilo naređeno, od Njega je načinio zanatliju – dao Mu je svoje zvanje. Zato Ga ljudi iz Nazareta zovu i "faber i fabri filius" : zanatlija i zanatlijin sin (Mk 6,3; Mt 13,54). 

Uz koncelebraciju ostalih prisutnih svećenika pri kraju današnje sv. mise blagoslovljen je brončani kip Blaženog Alojza Stepinca, kojeg je su darovali najavljeni hodočasnici iz Zagreba, a koji je dopremljen nekoliko dana ranije. Blagoslovljeni kip ostaje kao trajna uspomena u zahvalu za sav trud našim raseljenim sumještanima oko nauma uveličavanja ovogodišnje proslave sv. Josipa. 

Pred završetak sv. mise fra Dario Galić zahvalio se na pozivu te pozvao okupljene vjernike da se zajednički pomole za dušu preminulog župnika fra Franje Mabića i ostalih duša u čistilištu. Župnik samostana Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, fra Stipe Biško, obratio se s iskrenim čestitkama povodom proslave blagdana svog nebeskog zaštitnika te uputio zahvale za razumijevanje i suosjećanje u odgodi uobičajene proslave nakon sv. mise. 

Od župnih obavijesti najavljen je uobičajeni nastavak liturgijskih obreda. Za narednu nedjelju najavljen je nastavak blagoslova polja na groblju Sekača u 10:30 sati, a u župnoj crkvi u Izbičnu sv. misa služiti će se u 9:00 sati. Nakon održanog misnog slavlja vjernici su se ubrzo uputili prema svojim domovima. 

Dio današnje proslave sv. Josipa Radnika u Izbičnu donosimo u nekoliko narednih fotografija:

proslava sv josipa 2015 1
Mještani zaseoka Pavkovići-Logarušići dan ranije su pristupili uređenju crkve i dvorišta za ovaj značajan blagdan

proslava sv josipa 2015 2

proslava sv josipa 2015 3 2

proslava sv josipa 2015 3

proslava sv josipa 2015 4
Oblačno vrijeme, ali bez kiše, dopustilo je redovitu procesiju ispred crkve

proslava sv josipa 2015 5

proslava sv josipa 2015 6

proslava sv josipa 2015 7

proslava sv josipa 2015 8

proslava sv josipa 2015 9

proslava sv josipa 2015 10

proslava sv josipa 2015 11

proslava sv josipa 2015 12

proslava sv josipa 2015 13

proslava sv josipa 2015 14

proslava sv josipa 2015 15

proslava sv josipa 2015 16

proslava sv josipa 2015 17

proslava sv josipa 2015 18

proslava sv josipa 2015 19
U crkvi je nastavljena sv. misa koju je predvodio fra Dario Galić uz koncelebraciju ostale subraće franjevaca i naših ministranata

proslava sv josipa 2015 20

proslava sv josipa 2015 21

proslava sv josipa 2015 22

proslava sv josipa 2015 23

proslava sv josipa 2015 24

proslava sv josipa 2015 25

proslava sv josipa 2015 26

proslava sv josipa 2015 27
Odmah nakon sv. mise okupljeni vjernici uputili su se svojim domovima. Među njima i nekolicina pristiglih "zagrepčana", od kojih su pojedini načinili to po treći put u proteklih tjedan dana. 

www.izbicno.info
Snimili: Marko Pavković, Vjeko Pavković, Tihomir Crnjac

 

Vremenska
prognoza