Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Sv. mise u župi nastavljaju se redovito održavati. Otkazana proslava nakon pučke mise za 1. svibnja

E-mail Ispis

fra mabic sv josip 1aTužna vijest koja nas je zadesila povodom iznenadne smrti našeg župnika fra Franje Mabića ostavila je duboki trag i nevjericu među rodbinom, župljanima, prijateljima i brojnim poznavateljima njegovog lika i djela. Upravo, u toku započetih blagoslova polja i nedavne podijele sakramenta Krizme i Prve sv. pričesti, trebao je uslijediti još niz značajnih proslava i obljetnica u župi.

Kako je i sâm već nekoliko puta najavljivao, za ovogodišnju proslavu sv. Josipa Radnika - zaštitnika župe Izbično, pripreman je poseban i svečan program. Dio najavljene svečanosti za ovogodišnji 1. svibnja naš pokojni župnik uspio je zabilježiti na svojoj web stranici i pripovjediti puku kroz protekle nedjeljne sv. mise. Riječ je o dopremi i postavljanju kipa Blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u župnoj crkvi u Izbičnu, koji je dar raseljenih Pavkovića i ostalih izbičana koji su upravo za ovogodišnji 1. svibnja najavili veliko hodočašćenje sv. Josipu Radniku u Izbično. Nažalost, na najavljenoj proslavi neće biti pokojnog župnika fra Franje pa je tako odlučeno da izostane ovogodišnja planirana proslava nakon sv. mise. 

Danas se u, i ispred crkve u Izbičnu i župnog ureda, okupljaju brojni mještani u molitvi i odavanju zahvale i počasti svom preminulom župniku. U odsutnosti provincijala fra Miljenka Šteke okupljenim župljanima ispred crkvene službe obratio se fra Stipe Biško. Fra Biško je okupljene obavijestio o programu obreda posljednjeg ispraćaja te se informirao oko pojedinosti i plana održavanja redovite službe koju je obnašao pok. fra Franjo. 

"Ovo je šok za sve nas. Došli smo ovdje kako bismo na najbolji način omogućili nastavak svih redovitih crkvenih obreda u župi. Mi u samostanu na Širokom Brijegu imamo već nedostatak svećenika ali ćemo svakako iznaći neko rješenje do imenovanja novog župnika" – kazao je fra Biško. 

Fra Biško je kazao kako će se najavljene sv. mise nastaviti redovito održavati, uključujući nastavak misa sv. Anti utorkom u župnoj crkvi, te mise trodnevnice sv. Josipu Radniku - povodom blagdana zaštitnika župe. Za 1. svibnja, na svetkovinu sv Josipa Radnika, biti će održana sv. misa u 10:30 sati s izuzetkom uobičajene proslave nakon sv. mise.

Također, najavljeni obredi blagoslova polja uslijediti će svojim redoslijedom, a već naredne nedjelje na groblju Sekača u Gornjoj Britvici. O najavljenim jutarnjim sv. misama - zadušnicama, koje su se trebale održati u ove dane, vjernici će biti pravodobno obaviješteni o novom terminu njihovog održavanja.

Do tada, na sutrašnjem njegovu posljednjem ispraćaju iz župe iskažimo u šutnji i molitvi riječi zahvale u spomen na njegov, skoro, desetogodišnji boravak među nama.

POČIVAO U MIRU BOŽJEM!

fra mabic sv josip 1
Kao najavu velikoj svečanosti na 1. svibnja pokojni fra Franjo na svojim je web stranicama objavio postavljanje kipa 
Blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u župnoj crkvi u Izbičnu.

fra mabic sv josip 2
Nažalost, samo dan kasnije ispred kipa Blaženog kardinala u župnoj crkvi nalazio se lijes pokojnog župnika fra Franje

fra mabic sv josip 3
Po najavi metereologa, i za ovogodišnju proslavu zaštitinika župe u kadru će se opet nalaziti brojni kišobrani kao i prošle godine. Nažalost, našeg župnika u tom kadru više neće biti.

izbicno.info

 

Vremenska
prognoza