Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Rekordan odaziv darivatelja krvi na akciji u Širokom Brijegu

E-mail Ispis

darovatelji krvi izbicno U organizaciji Crvenog križa Široki Brijeg i Odjela za transfuzijsku medicinu SKB Mostar u srijedu, 25. veljače, održana je prva ovogodišnja humanitarna akcija darivanja krvi koja je oborila rekord po pitanju odaziva darivatelja. Akciji se odazvalo 87 darivatelja, a prikupljeno je 79 doza krvi što je apsolutni rekord akcija darivanja krvi na području Širokog Brijeg u proteklih nekoliko godina.

Čin dobrovoljnog darivanja krvi je čin humanosti, plemenitosti i onoga najboljega što čovjek može imati. Svoju humanost kroz ovaj čin izražavaju i brojni naši sumještani koji se već godinama odazivaju na akcije dobrovoljnog darivanja krvi.   

Jedan od najistaknutijih je, svakako, Marijan Crnjac s Tribošića kojem je ovo bilo 39 darivanje krvi. Svoju humanost Marijan je prenio i na obitelj pa su tako u ovoj akciji krv darovale i njegove dvije kćeri, Blaženka – kojoj je ovo deseto darivanje krvi, a mlađa kćer Katarina krv je darovala po drugi put. 

"Dragovoljni darivatelj krvi postat će i sin Ivan, koji je trebao doći ovaj puta ali je izostao zbog obveza, no na sljedećem darivanju krvi će se i on pridružiti"- naglašava ponosni otac Marijan na čin koji svakako plijeni pažnjom.

Zajednicu dobrovoljnih darivatelja iz Širokog Brijega čini još nekolicina naših sumještana s većim brojem darivanja krvi;  Marijo Crnjac, Josip Crnjac, Marija Soldo... i drugi koji svoju humanost redovito dijele u širokobriješkoj zajednici.

darovatelji krvi izbicno 1
Rekordan broj darivatelja odazvao se ove srijede

darovatelji krvi Marijan Crnjac
Obitelj Marijana Crnjca do sada je darovala preko 50 doza krvi

darovatelji krvi Blaženka Crnjac
Kćer Blaženka se ovoj akciji pridružila po deseti put

darovatelji krvi Josip Crnjac Crni
Kapetan našeg malonogometnog tima Josip Crnjac – Crni je također višestruki darivatelj krvi 


Još jedan doprinos zdravlju

Samo dva dana ranije, u ponedjeljak 23. veljače, u sklopu projekta „prevencija komplikacija u liječenju šećerne bolesti“ u kino dvorani Hrvatskog kulturnog doma u Širokom Brijegu održano je predavanje na temu dijabetesa, odnosno o komplikacijama šećerne bolesti, njihovoj prevenciji, simptomima i liječenju.

Organizator ovog predavanja bila je Udruga dijabetičara ŽZH čiji je predsjednik, izbičak, Vjekoslav Pavković – Vjeko, koji je jedan od najzaslužnijih za dovođenje eminentnih stručnjaka u Široki Brijeg, što još jednom potvrđuje značaj aktivnosti koje provodi ova udruga u cilju prevencije i simptoma liječenja šećerne bolesti. 

S ponosom upućujemo zahvalu svim spomenutim članovima naše "male" zajednice koja nas s pravom čini velikima i u ovim doprinosima.

predavanje maja radman 1
Glavno predavanja održala je prim. prof. dr. sc. Maja Radman, dr. med., zamjenica sanacijskog upravitelja splitskog KBC-a

predavanje maja radman 2
Predavanje je izazvalo pozornost brojnih nazočnih u kino dvorani

izbicno.info
Foto: jabuka.tv i snaga.dijabetes-fbih.ba

 

Vremenska
prognoza