Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Akcija mjerenja šećera u krvi i tlaka u Izbičnu

E-mail Ispis

dijabetes14 1a

Već je postala tradicija da naši mještani Gordana Logarušić i Vjekoslav Pavković u mjesecu studenom provedu akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi što su učinili i ove godine, prošlog vikenda u prostorijama mjesne zajednice u Izbičnu, četvrtu godinu za redom.

Kako su nam prenijeli, dvosatnoj akciji je pristupilo 48 naših mještana gdje su pojedinci bili s malo povišenim vrijednostima ali i onih koje su uputili da posjete svoga liječnika radi stručne pomoći u popravljanju svoga zdravstvenoga stanja.

Obilježavanje svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studeni

Svjetski dan šećerne bolesti 2014. obilježio se prvu godinu uz poruku odabranu od Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) kao "Zdrav život i dijabetes" za 2014 - 2016. Odabrani slogan za ovu godinu je bio: Zdrava prehrana počinje doručkom.

Doručak je zaista najvažniji obrok u danu! To posebno vrijedi za osobe koje boluju od šećerne bolesti. Ako redovito doručkujete, lakše ćete organizmu osigurati prijeko potrebne hranjive tvari i manja je mogućnost od pojave hipoglikemije, pada šećera u krvi. 

Znanstvena istraživanja govore da je doručak vrlo bitan obrok dana, kojeg čak do 35% osoba preskače. Postoji nekoliko razloga zašto ga NE preskočiti:

- Osobe koje za doručak redovito konzumiraju žitarice ili peciva imaju značajno niži indeks tjelesne mase (odnos težine i visine) od osoba koje ne doručkuju ili konzumiraju visokokalorične mesne prerađevine!

- Osobe koje redovito doručkuju su mnogo aktivnije i produktivnije, kako mentalno tako i tjelesno. Doručkovati svaki dan, pogotovo namirnicama bogatim vlaknima, može pomoći u smanjenju dugoročnog rizika od razvoja šećerne bolesti!

- Odrasle osobe koje redovito doručkuju rade brže, manje griješe i imaju bolje pamćenje u odnosu na osobe koje preskaču doručak!

- Djeca koja doručkuju svaki dan unesu više vitamina B, D i željeza od one djece koja ne doručkuju!

Znanstveno istraživanje je pokazalo da konzumiranje doručka koji je bogat složenim ugljikohidratima omogućava postepeno otpuštanje glukoze u krv i povoljno djeluje na kratkoročno pamćenje. Prehrambena vlakna nalazimo u žitaricama cjelovitog zrna, poput zobenih pahuljica, u integralnom kruhu i pecivima, voću poput kore jabuke, kruške, šljive pa čak i u malinama.

Pored edukacije, svjetski dan šećerne bolesti se obilježava i mjerenjem šećera u krvi gdje se stanovništvo potiče da provjeri ovaj parametar svoje krvne slike. Poražavajući je podatak da čak 40% dijabetičara nisu niti svjesni svoga stanja te ga spoznaju tek kada nastupe dijabetičke komplikacije koje značajno naruše ljudski organizam i zdravlje. 

Svakako pozdravljamo ovu akciju u našoj mjesnoj zajednici a čitatelje ćemo pozvati da obrate pozornost na svoje zdravlje te da redovno provjeravaju pojedine osobne zdravstvene parametre.

dijabetes14 1

 

Vremenska
prognoza