Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Križni put i sv. misa kod Ljubuških grobova

E-mail Ispis

ljubuski grobovi 1aOve nedjelje, 27. srpnja, održana je procesija Križnog puta i služena sv. misa kod kapelice pored Ljubuških grobova na Orugici. Nekoliko stotina vjernika okupilo se na starom putu pored križa i u 10:30 sati u molitvi Križnog puta krenulo prema kapelici na vrhu brda. Križni put i misno slavlje predvodio je župnik fra Franjo Mabić.


I ove godine u procesiji su sudjelovali brojni biciklisti pristigli iz Širokog Brijega, Ljuboškog, Međugorja, Čitluka, Mostara... Petu godinu za redom, od blagoslova Križnog puta i kapelice, ovo mjesto pohode brojni vjernici iz različitih mjesta Hercegovine. Za razliku od prošlogodišnje procesije ovogodišnje kišno ljeto otvorilo je nebo pred početak sv. mise, te su brojni okupljeni bili prinuđeni potražiti mjesta pod obližnjim skrovištima. Unatoč kiši pri kraju sv. mise župnik fra Franjo udijelio je blagoslov brojnim biciklistima pristiglim na ovo misno slavlje na 1120 metara nadmorske visine.

Nakon misnog slavlja požrtvovni domaćini, iz obitelji Puškanović, pripremili su zakusku i okrjepu u piću za sve okupljene, a vrijedi spomenuti i trud oko postavljanja okrijepe za bicikliste na pojedinim lokacijama duž cijele dionice puta, te postavljene brojne suncobrane na Orugici pod kojima se moglo pronaći dovoljno mjesta za zaštitu od kišnih kapi. 

Istina, šteta zbog kiše i magle u ovo doba koja je uskratila jedinstven pogled na jug Hercegovine i Dalmacije, ali brojni vjernici koji su ovdje već bivali znaju o kakvoj jedinstvenoj lokaciji i molitvenoj procesiji je riječ. Ni ove godine nisu izostale pohvale i zahvale za doživljeno i načinjeno na ovom mjestu. Ne tako davno, 24. srpnja 2011., u istom molitvenom pohodu, bili smo, također, "oboružani" dugim rukavima i kišobranima. Vjerujemo kako će naredna godina pridonijeti još većem okupljanju u još jednoj narednoj molitvi stazom prema Orugici.

ljubuski grobovi 1
Biciklisti u kratkoj stanci na putu prema Ljubuškim grobovima

ljubuski grobovi 2
I dolazak na vrijeme pred početak molitvene procesije

ljubuski grobovi 3
Početak misnog slavlja u 10:30 sati

ljubuski grobovi 4
I ove godine okupio se veliki broj vjernika

ljubuski grobovi 5

ljubuski grobovi 6

ljubuski grobovi 7

ljubuski grobovi 8
Biciklisti neumorno uz svoje bicikle na putu do uzvisine

ljubuski grobovi 9
Ovo je, zasigurno, najmlađi sudionik...

ljubuski grobovi 10
...I jedan od najstarijih je tu - naš Stanko

ljubuski grobovi 11

ljubuski grobovi 13

ljubuski grobovi 14
Kiša je prinudila mnoge da pronađu skorvište 

ljubuski grobovi 15
Blagoslov bicikla na kraju sv. mise

ljubuski grobovi 16
Domaćini redovito pripreme zakusku i druženje za sve

izbicno.info

 

Vremenska
prognoza