Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Gdje je granica čovjekovog nemarnog odnosa prema prirodi: Odrasla uginula svinja bačena uz put prema Gornjoj Britvici

E-mail Ispis

svinja 1aDa je čovjek najveći neprijatelj prirode možemo se uvjeriti raznim prizorima koje susrećemo gotovo posvuda oko nas. Teško je pronaći par metara prostora pored puta a da se ne ukaže barem koja odbačena vreća smeća, plastična boca, pelene... Zahvaljujući pojedinim domaćim i onim iseljenim "ljubiteljima" prirode i zavičaja stanje se svakim novim danom dodatno pogoršava.

Svjedoci smo, također, brojnih vozila iz smjera grada koji pripremljeni otpad besramno i nekažnjeno odlažu na jednoj od opće poznatih divljih deponija duž cijele Ivanj drage, unatoč opće poznatoj činjenici kako kiša i oborinske vode većinu štetnih tvari slije u korito Ugrovače - koja to redovito vrati prema područjima nizvodno.

Teško je povjerovati da će ekološka svijest proraditi dok god odgovorni budu zatvarali oči i ne počnu se kažnjavati počinitelji ovakvih (ne)djela, kao što se kažnjava vožnja neupaljenih svjetala u po' bijela dana. Naravno, za slučaj da kaznu za počinjeni prometni prekršaj niste platili na vrijeme – nema nove osobne, prometne, registracije vozila, putovnice... Takve kazne se bojimo, ponekad, čak, i posramimo pred šalterima. Majke prirode se, dakako, ne bojimo ili, da prostiš, još manje sramimo!? Zašto nju ne zaštititi istim zakonskim aršinom?

(Zlo)čin kojeg je teško riječima opisati, a dogodio se ovih dana na našem području, govori da ljudskoj bezobzirnosti i nemaru prema prirodi i okolišu nema granica. Naime, pored "uobičajene" vrste raznog smeća uz prometnicu Izbično – Gornja Britvica, na lokaciji Dječje bogno, mještani-prolaznici zamijetili su truplo uginule domaće svinje. Riječ je o odrasloj svinji, težine od oko 130 kg, koja je, sudeći po izgledu i stanju trupla, odbačena nedavno. Hoćemo li uz nebrojene kubike spomenutog otpada, od kućnog do industrijskog, ubuduće uobičavati i ovakvim prizorima?  

Unatoč oblačnom vremenu intenzivan i nesnošljiv smrad već se širi uokolo jednako kao i zgražanje nad viđenim prizorom. Iza ovog divljačkog čina krije se niz nepoznanica kao i bojazan za eventualno širenje zaraze, budući da je uzrok uginuća trupla nepoznat, kao što je, još uvijek, nepoznat i sam počinitelj ovog neopisivog čina. Po pitanju sanacije i sprječavanju širenja eventualne zaraze o ovom događaju u dva navrata upoznat je i općinski sanitarni inspektor, no hoće li to izazvati bilo kakvu reakciju ostaje, pogađate, NEpoznanica.

Daleko od očiju – daleko i od nosa, moglo bi se reći. Pitamo se bili postupak bio isti da je, kojim slučajem, uginulo truplo zamijećeno na nekoj lokaciji u gradu. Nikoga, očito, ne zabrinjava ni činjenica kako se spomenuta lokacija, po novom županijskom prostornom planu, nalazi u II zoni vodozaštite izvora Borak s kojeg se pitkom vodom napaja cijeli grad.
Veća zona – manja briga, važno da izborni glas jednako vrijedi na selu kao i u gradu.

Stara indijanska poslovica kaže: "Prirodu nismo naslijedili od pradjedova, već smo je posudili od unuka". Hoćemo li nad unakaženim prirodnim okruženjem i dalje zatvarati oči i praviti se da ne vidimo ništa neobično...? Oči možda i možemo, ali nos i oči istodobno... - malo teško.

svinja 5
Lakcija na Dječjem bognu gdje je pronađeno odbačeno truplo

svinja 3
Riječ je o odrasloj svinji koja je težila oko 130 kg

svinja 2
Nepoznat je uzork uginuća kao i dodatni utjecaj na okoliš i širenje zaraze

svinja 4
Poznata je jedino oznaka markice na uhu s oznakom 2227589 VETERINARSKE SLUŽBE REPUBLIKE SRPSKE

svinja 6
Ovo je detalj "uobičajenog" prizora s Ivanj drage

izbicno.info

 

Vremenska
prognoza