Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Od 15. studenog obvezna zimska oprema za motorna vozila

E-mail Ispis

zimska oprema 1aOd danas, 15. studenog,  pa do 15. travnja sljedeće godine, bez obzira na vremenske uvjete, motorna vozila u BiH moraju imati odgovarajuću zimsku opremu. Zimske gume na sva četiri kotača obvezne su za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone.


Obvezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake "MS", "M+S" ili "M i S" i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra.
Na vozilu se mogu nalaziti i gume sa ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za montažu na pogonske kotače u vrijeme zimskih uvjeta.

 Za motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim kotačima ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lance, lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma.
Vozilo u svakom razdoblju godine treba imati odgovarajuće gume, jer već pri temperaturi zraka nižoj od sedam stupnjeva Celzija ljetne gume gube elastičnost, kao i karakteristike prianjanja na podlogu koju imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obvezna, naredit će se vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz prometa i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Sudeći po dosadašnjim zimskim razdobljima značajnije snježne padaline na našem području očekuju nas uglavnom od sredine siječnja i u mjesecu veljači.

snijeg 013 11
Prvi ozbiljniji snijeg prošle zime počeo je padati 17. siječnja 2013. i na području Gornje Britvice iznosio je dvadesetak cm.

snijeg 013 24
Prošlu zimu stroj za čišćenje intrevenirao je pravodobno

snijeg 013 b 3
Već u večernjim satima istog dana bilo je prohodno i do Prusina

DSC 1434
Ovako je izgledalo u veljači 2012. prema Brdu kod Cvitanovića kuće

DSC 1451
Tamo gdje je strojevi nisu stigli Trabina Fiatka je uspješno prodirala i kroz najveće smetove

 

Vremenska
prognoza