Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu prikazivanje dokumentarnog filma "U potrazi za očevim grobom" autora don Pavla Crnjca

E-mail Ispis

14 mff 1aOd 26. do 31. kolovoza u Širokom Brijegu održat će se 14. Mediteran Film Festival – Festival dokumentarnog filma. I ovaj put MFF se pobrinuo za izvrstan filmski tjedan u kojem ćemo se prisjetiti onih veliki redatelja koji više nisu tu, upoznati igrane projekte regije, proviriti u početke nekih novih "mladih" kadrova i ono najzanimljivije zbog čega je MFF tu, ocijeniti one iz filmskog dokumentarnog ringa.

Trećim danom MFF ustupa prostor prikazivanju radova domaćih autora kao svojevrsni dokaz postojanja filmske proizvodnje i na našem terenu. Kao i do sada, to čini s ponosom. Među domaćim autorima biti će premijerno predstavljen dokumentarni film "Pacijent" Zdenka Jurilja i film "U potrazi za očevim grobom" autora don Pavla Crnjca.

Inače, don Pavao Crnjac sin je Stipana Crnjca - jednog od dvojice braće koji su s Tribošića odselili na Donju Vast, župa Uzdol. Don Pavao svoga oca nikad nije upoznao, a rođen je iste te godine kada mu je otac otišao u rat. To je bio jedan od glavnih razloga koji ga je nagnao da nakon više desetljeća upornog istraživanja sudbine hrvatskih ratnih stradalnika među kojima je i njegov otac, svoj istraživački put konačno dovrši odlaskom u Rusiju i područja jugo-zapadno od rijeke Volge, gdje su se vodile navedene ogorčene borbe

Dokumentarni film "U potrazi za očevim grobom" pripovijeda tragičnu sudbinu Stipana Crnjca, vojnika "Lako prijevoznog zdruga Hrvatske legije", koji je bio u sastavu talijanske Osme armije, na rijeci Donu u Drugom svjetskom ratu. Iz pouzdanih izvora se zna da je Stipan Crnjac poginuo u bitci za Meškovskaja na rijeci Donu, 150 km zapadno od Staljingrada, danas Volgograda u Rusiji. Film započinje traganjem sina Pave za očevim grobom iz žive uspomene iz djetinjstva, III razreda osnovne škole.

Traganje nastavlja po raznim međunarodnim institucijama i arhivu u Zagrebu. Na tom traganju susreće svjedoke suvremenike, a posljednji najvažniji je povjesničar Aleksandar Cvetnov iz Čertkova kraj Millerova na rijeci Donu. Po njegovim iskazima otkriva masovnu grobnicu u mjestu Meškovskaja na rijeci Donu. Na tom traganju otkriva i sudbinu poginulih 360 hrvatskih vojnika, među njima Stipan Crnjac i Oton Vjekoslav Prpić iz Longovca (Loganac) iz Krivog Puta kraj Senja.

Dokumentarni film "U potrazi za očevim grobom" biti će prikazan u srijedu, 28. kolovoza, u 19. sati u kino dvorani "Borak", odmah potom biti će prikazan i film "Pacijent" autora Zdenka Jurilja – Dikića.

u potrazi za ocem 2
Jedina fotografija Stipana Crnjca načinjena pred njegov odlazak u rat

crnjci 2012 73
Don Pavao Crnjac na prošlogodišnjoj misi u Izbičnu u spomen na 100 godišnjicu odlaska braće Crnjac s Tribošića

crnjci 2012 67
Stara kuća u Dolinama koja je sagrađena 1933. godine u kojoj je rođen don Pavao Crnjac 1942. godine

 

Vremenska
prognoza