Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Još jedan veliki uspjeh ekipe naše MZ na natjecanju mjesnih zajednica općine Široki Brijeg

E-mail Ispis

mnl mz izbicno crne lokve 1aMladi tim naše mjesne zajednice sinoć je zabilježio još jedan veliki uspjeh na ovogodišnjem turniru općinske lige mjesnih zajednica, svladavši ekipu MZ Crnje Lokve rezultatom 7:3. Iako je dolazak ekipe Crnih Lokava bio neizvjestan do samih večernjih sati naši momci su se odgovorno i odlučno pripremili i za ovaj susret što je kasnije potvrđeno i konačnim rezultatom. 

Pogotkom Roberta Hrkaća, naš tim dolazi u vodstvo u sedmoj minuti susreta, dok u 12. minuti crnolokvani uspijevaju izjednačiti, a samo minut kasnije, Josip Crnjac – Crni, našu momčad ponovno dovodi u vodstvo od 2:1, što je bio konačni rezultat prvog dijela susreta.

Naši momci su u potpunosti kontrolirali igru i u nastavku susreta, tako da je rezultat u 36. minuti iznosio visokih 7:1 za našu momčad. U rezultatski izvjesnoj završnici, trener Damir Crnjac, daje prigodu za nastup našem rezervnom golmanu, Kristijanu Hrkaću – Kiki, koji je za nekoliko sjajnih intervencija burno pozdravljen od naše brojne okupljene publike i suigrača. U nešto opuštenijem nastavku momčad Crnih Lokava, u 39. minuti, uspijeva smanjiti rezultat na 7:2, a u posljednjoj minuti susreta, uz dosta sreće, i na konačnih 7:3.

Za ovu veliku sinoćnju pobjedu našeg tima, uz trenera Damira Crnjca, zaslužni su: Darko Draškić (golman), Kristijan Hrkać – Kika (rezervni golman), Mario Hrkać, Josip Crnjac-Crni, Josip Crnjac – Ive, Mario Kokić, Jozo Crnjac, Robert Hrkać, Josip Perko te naš nezaboravni vrijedni logističar, Zvono Crnjac.
Strijelci su bili:  Robert Hrkać (7. i 32. min.), Josip Crnjac – Crni (13. i 29. min.), Josip Perko (22. min.), Josip Crnjac – Ive (26. min.) i Mario Kokić (36. min.), a za momčad Crnih Lokava golove su postigli: Mile Galić (12. i 40. min.) i Danijel Soldo (39. min.).


Igrači sa sportskog terenena i oni za "zelenim stolom"

Ostaje zapamćen još jedan veliki uspjeh našeg tima u Klancu, zabilježen očima brojne publike, koji je na terenima ovog sportskog centra došao nastupiti srcem i velikim moralom a sve to, treba li posebno naglasiti, BESPLATNO.
Postoje, pak, i oni drugi "igrači", koji, u okvirima lokane oligarhije, nastupaju za "zelenim stolom" a, treba li naglasiti, za to bivaju uredno nagrađeni.

Postoji, također, niz onih "bitnih" organizacijskih pravila koja služe u svrhu funkcioniranja silnog organizacijskog kadra a po kojima je, svaka od 24 mjesne zajednice, dužna uplatiti kotizacijski iznos od 200 KM na račun organizatora - Sportskog saveza Općine. Organizatoru je, ništa manje bitna, i namjera onih koji žele postaviti bilo kakav inventar unutar ovog prostora u Klancu koji je, usput rečeno, prostor osnovne škole svih mještana Općine. Dodamo li ovome iznose sponzora Lige, dolazimo do sume zbog koje se ovi "stručni umovi" ne znoje uzalud, za razliku od momaka koji na spomenutom terenu ostavljaju debele tragove svojih poderanih patika i kože s tijela - kako bi u najboljem svijetlu predstavili svoj zavičaj i zavičajno porijeklo.

Dakako, da organizator snosi i najveću odgovornost, kao i što brine o cjelokupnoj organizaciji kako bi sve funkcioniralo u najboljem redu. To, svakako, nije beznačajno, što najbolje znaju oni koji su bilo kada pokušali nešto organizirati. No, na ovoj ligi SVIH mjesnih zajednica Općine ne vidjesmo baš puno profesionalnih sudionika s područja ostalih mjesnih zajednica, a čiji broj nije beznačajan. Počevši od onih, koji loptu dobacuju s vanjske strane ograde, preko onih koji je preuzimaju s druge strane ograde, pa sve do onih zaduženih za regulaciju tlaka i čuvanja iste pred zapisničkim stolom... Brojnih ostalih, "visoko umnih" delegata i ostale samozvane "komisije", pa sve do onih koji po "cijeli dan" obavljaju "teške" administrativne zadaće, do onih koji ne znaju što bi trebali obavljati, ali su uredno označeni majicama sponzora koje im dodijeli organizator – čime su automatikom uključeni u "dio kolača" komercijalnog dijela natjecanja SVIH mjesnih zajednica Općine.

Spomenuta lica odveć su poznata. Njima nekako, uvijek, "upadne žlica u med". Spremni i nadareni za sve. Od osnovnih pa do "složenih" pitanja i zadataka, u sklopu svih segmenata i zadaća u kojima djeluju. No, uz najbolju volju, rijetko ćete u obavljanju ovih spomenutih "teških" zadaća pronaći lica s područja  mjesnih zajednica Izbična, Crnih Lokava, Ljubotića, Crnča, Dobrkovića, Graca, Uzarića, Jara, Ljutog Doca...i ostalih izuzetih sudionika koji bi zasigurno mogli "dati ruke", a zbog kojih se, na koncu, ovo natjecanje i održava.

Uz ona "bitna" organizacijska pravila postoje i ona "manje bitna". Takva su, očito, službena pravila i Pravilnik kojim umnici ponaosob mogu odrediti pravo nastupa određenih igrača, te uz sve probleme, dopustiti si užitka u odlučivanju tko to ima pravo proći dalje a tko NE.

Unatoč Preporuci Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH – po kojoj su važeće odredbe oko prava nastupa igrača za mjesnu zajednicu protuzakonite, te unatoč službenom (pismenom) iskazivanju dobre volje da se određene nesuglasice riješe kroz mogućnost iznalaženja kompromisnog rješenja, umnici Saveza drsko i nervozno odlučuju se za provođenje nekih svojih "pravila" i "zakona".

Grijeh našeg mladog i perspektivnog tima je u tome što ove godine na sportskim terenima bilježi značajne i uspješne rezultate. Ne bi bilo nikakve "greške" da je Izbično ostalo u konstanti "kante za napucavanje" - gdje su ostali timovi iz skupine nalazili dobru priliku za forsiranje gol razlike. Nije bilo "grijeha" ni prije par godina, kada su za istu nastupali studenti s likovne Akademije... Nije bilo greške ni kada smo pretprošle godine, sa žaljenjem, dostavljali dopis spomenutom Savezu s namjerom da ih obavijestimo kako nismo u mogućnosti okupiti ekipu, na što su nam kazali "da sakupimo bilo koga – samo nek` se igra".

Ali, greška je onda kada, uz značajan uložen trud i puno dobre volje, nastojimo okupiti tim koji će otkloniti stereotipe "kante za napucavanje" i koji će "pokazati zube" na narednim natjecanjima. Tada je "greška" jednog igrača što mu u, zahtijevanom životopisu, stoji kako je rođen u Posušju (valjda su očekivali da će ga seoska babica, 1995. godine, poroditi u vlastitom domu, uz lavor mlake vode). Nakon određenog vremena "razmatranja" konstatira se pravo nastupa spomenutog igrača uz obrazloženje olakotne okolnosti kako je kršten u Izbičnu (!?) (o čemu postoji pisani trag) a kojeg potpisuje jedan visoki dužnosnik Povjerenstva.

Drugom igraču, djetetu samohrane majke, "grijeh" je što majka nije gradila novi dom na području gdje, u 21. stoljeću, po nekoliko kilometara mora voziti makadamskim putom a, gdje na ostatku dionice puta, nekoliko mjeseci već, uzaludno molimo da nam se ustupi kamion asfalta kako bi se zakrpale rupe na putu koji, usput rečeno, više nalikuje onom makadamskom nego li asfaltiranom dijelu. Budući da se dom u kojem trenutno živi nalazi na jednoj od Obala nema se drugog načina nego li da nastupi za jednu od tih.

Gospodo draga, uskoro ćete od ovog događaja imati susrete između Lijeve i Desne Obale, pa izvolite organizirati natjecanje. Jer, po vašem "pravilniku", ista pravila treba nametnuti za naselja koja imaju nekoliko tisuća stanovnika kao i ona s njih par stotina. Također, bilo koje dijete samohrane majke, koja se prinudno odseli s naših ruralnih područja, više nema pravo nastupa za mjesnu zajednicu u kojoj je živjelo par desetljeća, nego li za područje jedne od Obala. Vjerovat ćemo, također, kako je kod ostalih momčadi mjesnih zajednica sve OK, i po "zakonu," ali ne želimo "zabadati nos" u stvari ostalih, već se odlučno boriti za svoja vlastita prava.

Apsolutno smo svjesni svih ostalih činjenica kao i argumentirane spoznaje da pokušajem donošenja određenih "pravila" sami sebe kompromitirate, a da i mala maca grebe uskoro ćemo vam dokazati podnošenjem sudske tužbe za sve nanijete nepravilnosti prema ekipi naše mjesne zajednice.

Unatoč ovom sadržajnom tekstu, niti u kojem dijelu nismo spominjali ničije ime ni prezime, zauzvrat gospode od "struke" koja nakon oduzetih bodova našoj ekipi, koristeći svaku prigodu u pauzama odigravanja ostalih susreta, imenom i prezimenom proziva našeg igrača kao da je riječ o ratnom zločincu. I na ovo ćemo imati odgovor. Zakonske odredbe jasno ukazuju na pravo zaštite osobnih podataka od kojeg neće biti izuzeti ni oni koji na tome inzistiraju, kao ni oni koji to javno čitaju.

I na kraju, samo jedna poruka, nikada nećemo dopustiti lomljenje niti jedne grane našeg mladog stabla kojeg zasadismo prošle godine.

U nastavku donosimo nekoliko foto zapisa sa sinošnjeg susreta protiv Crnih Lokava:

mnl mz izbicno crne lokve 1
Uobičajene preporuke sudaca pred sam nastup

mnl mz izbicno crne lokve 2
Opuštena atmosfera i na klupi

mnl mz izbicno crne lokve 3
Čekao se samo sučev zvižduk za početak susreta

mnl mz izbicno crne lokve 4-2
...No, organizacijska "struka" imala je nešto protiv da utakmica krene. Zbog očitog naviranja nekontrolirane predsjednika "struke" ovaj put zasmetao je i službeni predstavnik naše ekipe za kojeg su tražili isključenje s klupe.

mnl mz izbicno crne lokve 6
...a ipak je krenulo

mnl mz izbicno crne lokve 7
Naši momci su od početka krenuli s odlučnom i kvalitetnom igrom

mnl mz izbicno crne lokve 8
Neizostavne upute trenera Damira Crnjca...

mnl mz izbicno crne lokve 9
...kao i podrška brojne publike našoj mladoj ekipi

mnl mz izbicno crne lokve 10

mnl mz izbicno crne lokve 11
Na kraju se sve odvijalo rutinski i opušteno

mnl mz izbicno crne lokve 112
... Do konačnog rezultata od 7:3 za naše momke

mnl mz izbicno crne lokve 88
U svlačionici oduševljenje i komentari na pruženu igru

mnl mz izbicno crne lokve 99
Nakon velike pobjede uslijedile su zaslužene čestitke

mnl mz izbicno crne lokve 101
Kad Mićo nije tu onda je Edo - uvijek spremni da počaste i zahvale za cjelokupan trud i rezultate

mnl mz izbicno crne lokve 102
Slika koja ponovno govori o atmosferi koja vlada u cijelom timu

www.izbicno.info

 

Vremenska
prognoza