Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Predstavljena knjiga "Ehokardiografija" autora prim. dr. Radoslava Jurilja

E-mail Ispis

ehokardiografija jurilj 1U organizaciji Medicinske naklade Zagreb i Kliničke bolnice Mostar Sinoć, u petak, 5. srpnja, u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača upriličeno je predstavljanje knjige "Ehokardiografija", autora Radoslava Jurilja i Ive Božića. Riječ je o drugom, dopunjenom i iscrpnom ehokardiografskom udžbeniku napisanom na vrlo visokoj stručnoj razini.

Ovo izvorno djelo autora na 357 stranica, sadrži 320 slika, 83 tablice, 123 suvremene reference podijeljenih u 19 poglavlja. Nažalost, njen autor nije više među nama, no broj okupljenih na sinoćnjem predstavljanju, u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, dovoljno govori o liku i djelu pok. Radana - kako smo ga svi zvali, što su u svojim izlaganjima potvrdili i sami predstavljači knjige, prof. dr. sc. Vlado Jukić, prof. dr. sc. Ante Kvesić te recenzenti, prof. dr. sc. Midhad Nurkić i doc. dr. sc. Boris Starčević.

"Bio je čovjek koji je volio medicinu, koji je s medicinom živio, koji je bio na raspolaganju pacijentima. Bio je pomalo i opterećen svojim znanjem, jer se u Hercegovini stvorila sintagma ‘ako ti ne može pomoći Jurilj, onda ti nema pomoći" -  kazao je doktor Jukić. Dodao je kako su njegove dijagnoze koje je postavljao ultrazvukom potvrđivane na svim klinikama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu…

Recenzent knjige doc. dr. sc. Boris Starčević, dr. med., kazao je kako je autor knjige bio izniman čovjek i erudit, renesansni tip liječnika, čovjek koji zna sve, čovjek koji je plijenio svojim znanjem. “Što se tiče same knjige, ona je izuzetna jer je toliko lijepo ilustrirana, i toliko precizno pomaže u svakodnevnom učenju, pogotovo mladih ljudi, i izvan je ovog okvira vremena”, kazao je doktor Starčević.

Na kraju predstavljanja, u ime izdavača, prigodnim riječima o knjizi i njenom autoru obratila se prof. Anđa Raič, direktorica Medicinske naklade Zagreb, a nakon predstavljanja za sve prisutne organiziran je prigodni domjenak.

Prim. dr. Radoslav Jurilj rođen je u 1950. godine u Crnču. Nakon niza godina pješačenja na školovanje u Širokom Brijegu odlazi u Sarajevo, gdje stječe diplomu na Medicinskom fakultetu, a potom specijalizira internu medicinu. Poslijediplomske stručne seminare iz ultrazvuka završava u Zagrebu. Bio je jedan od najboljih internista suvremene hrvatske medicine čija mišljenja su se čekala i bila često tražena i u većim medicinskim središtima.

Nažalost, 1. listopada 2012. godine, od posljedica teškog moždanog udara, prestalo je kucati njegovo dobro i veliko srce, ali njegova brojna dobra djela, kao i ovaj stručni uradak, ostavljaju ga još dugo živućim među nama.

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

ehokardiografija jurilj 2

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

Ehokardiografija Radoslav Jurilj

predstavljanje radoslav jurilj 3
Veliki zaljubljenik u prirodu i sve ono što ga je okruživalo podno Varde i Prženuša, na rodnim Cerovim Docima

predstavljanje radoslav jurilj 4
I utrenucima odmora na voljenim Cerovim Docima znao je neumorno eksperimentirati i istraživati

predstavljanje radoslav jurilj 5
U nepunih mjesec dana naša zavičajna brda ostala su bez dvojice velikih ljudi i dobročinitelja. Zajednička fotografija naših nezaboravnih pokojnih, Vele Crnjca i doktora Radana, s prijateljskog druženja u Sinokosu na 1. svibnja 2012. godine.

 

Vremenska
prognoza