Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

NAJAVA: Sv. misa kod spomen obilježja dviju Dragica Pavković

E-mail Ispis

spomenik dragicama 1aU nedjelju, 9. lipnja, kod novosagrađenog spomenika na grobovima dviju Dragica Pavković, biti će služena sv. misa u znak sjećanja na njihovu mučeničku patnju i smrt. Ukoliko vremenske prilike dopuste, planirana je procesija ispred župne crkve do spomen obilježja dviju Dragica – gdje bi se trebala održati sv. misa.



Ove godine, 12. prosinca, navršava se 66. godina od njihove mučeničke smrti kojoj je prethodilo višednevno zvjersko mučenje i tortura samo zato što nisu htjele odati muža i brata u križarima. Prethodnih godina misno slavlje služeno je na dan njihove smrti, 12. prosinca, te na proslavi "Izbičijade" 16. kolovoza, a od prošlogodišnjeg blagoslova novosagrađenog spomenika dan obilježavanja mučenja i smrti dviju Dragica određen je na nedjelju prije sv. Ante.

Grobove dviju mučenica Dragica dolaze pohoditi brojni vjernici ne samo iz naše župe već i šire. Mnogi su već čuli za njihovo zvjersko mučenje i smrt, suosjećajući tako u molitvi o patnji i torturi kroz koju su prolazile tih zimskih dana 1947. godine. Nakon niza godina jednoumlja, kada se o njima nije smjelo ništa javno spominjati, pojedini su ipak krišom odlazili do grobova na molitvu, a mještani svjedoče kako se one koji bi grobove posjećivali 12. prosinca, na dan njihove smrti, posebno motrilo i bilježilo.

Nadamo se kako je to vrijeme zauvijek iza nas, a danas ovo mjesto krasi lijepi spomenik izgrađen dobrovoljnim prilozima župljana kao i ostalih prijatelja župe i župnika koji su prepoznali značaj mučeništva i torture kroz koju su prošle mučenice Dragice.


Detalji s prošlogodišnje proslave blagoslova spomenika 10. lipnja:
Spomenik Dragicama u Izbičnu

Spomenik Dragicama u Izbičnu

Spomenik Dragicama u Izbičnu

 

Vremenska
prognoza