Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Agonija u ZHŽ-u se nastavlja: Nastave nema, o legalnosti štrajka odlučit će sud!

E-mail Ispis

strajk 1a 2Agonija zvana pregovori Sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Zapadnohercegovačke županije i Vlade ZHŽ-a nastavlja se i dalje. Nakon što je jučer, nakon još jednog propalog sastanka Vlada ZHŽ-a predložila rješenje koje su skupštine sindikata trebale razmotriti na sastanku zakazanom za danas u 15 sati, do njega ipak nije došlo.


Kako doznajemo, Vlada ZHŽ-a je uputila poziv Sindikatima za sutrašnje ročište zakazano za 13 sati na Sudu u Širokom Brijegu.

Na današnjem sastanku u Grudama na zakazanoj sjednici nisu se pojavili predstavnici Sindikata, koji su odlučili bojkotirati sastanak. Razlog njihova bojkota sjednice je neslaganje podružnica Sindikata sa rješenjem koje je nakon jučerašnjeg sastanka predložila Helena Lončar, ministrica obrazovanja u ZHŽ-u. Radi se o prijedlogu Vlade da se štrajk ‘zamrzne’ na 30 dana kako bi učenici mogli nastaviti pohađati nastavu, dok bi se paralelno s time nastavili pregovori dviju strana.

Po riječima Nevenka Grbavaca, predsjednika Skupštine sindikata osnovnih škola, nešto prije sastanka sa Vladom u Grudama im je uručen poziv na sud za sutra u 13 sati u Širokom Brijegu.

"Mi ostajemo kod svih 15 točaka naših zahtjeva. Odlučili smo da sa Vladom i ministricom do okončanja sudskog postupka više nećemo niti pregovarati. Vladi i ministrici je cilj osporiti naš štrajk. Vidi se da njima nisu niti bili važni pregovori, već samo putem suda traže da se naš štrajk ocijeni nelegalnim i nezakonitim. Mi večeras idemo na konzultacije sa našim odvjetničkim timom, a poziv na sud nam se uručuje manje od 24 sata do ročišta, što samo po sebi sve govori. Cilj im nisu problemi koje su sami napravili, već isključivo osporiti štrajk. Mi oko provođenja štrajka nismo napravili niti jednu pogrešku" - kazao je Nevenko Grbavacn predsjednik Sindikata osnovnih škola u ZHŽ-a.

Nastave u ovom tjednu, po svemu sudeći, neće biti, dok se još uvijek ne zna vrijeme održavanja novog sastanka. Također, kako javljaju pojedini mediji, iz Vlade ZHŽ-a su demantirali tužbu Vlade protiv Sindikata i izrazili žaljenje zbog danas nastale situacije.

ABCportal.info

 

Vremenska
prognoza