Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Održano XII. natjecanje u kušanju domaće kobasice

E-mail Ispis

kus kobasice 2013 1aOvog četvrtka, 10 siječnja, upriličeno je još jedno tradicionalno okupljanje izbičana i prijatelja u kušanju domaće kobasice. Tim entuzijasta iz Izbična, zajedno s domaćinom Vladom Zeljkom i prijateljima, već dvanaestu godinu za redom okuplja se oko ideje kušanja i nagrađivanja najbolje načinjene domaće kobasice.

Ove godine u natjecateljski program uvršteno je dvanaest različitih uzoraka kobasice, a nakon tajnog glasovanja najboljom domaćom kobasicom, s ukupno 67 osvojenih bodova, proglašena je kobasica pod rednim brojem 11, vlasnika Miljenka Brace Crnjca. Drugo mjesto pripalo je vlasniku kobasice pod rednim brojem 4. Vladi Zeljki - s osvojenih 57 bodova, dok je treće mjesto pripalo Vladi Crnjcu za kobasicu pod brojem 7. i osvojenih 55 bodova.

Pobjedniku je dodijeljen poseban poklon vrhunskih vina Žilavka i Blatina vinograda "Jebuša" a pobjednik natjecanja preuzeo je ujedno i dužnost predsjednika udruge "Proizvođača domaće kobasice" koju je preuzeo od prošlogodišnjeg pobjednika Mire Čolaka iz Privalja.

Domaćin je i ove godine pripremio slasnu večeru, za mnoge jedinstven način pripreme kiselog kupusa sa suhim domaćim mesom, nakon čega je nastavljeno ugodno i lijepo druženje uz razmjenu prijedloga i sugestija za naredni susret.

Inače, prvo okupljane spontano je krenulo još 2000. godine, u župnoj kući u Izbičnu. Idejni začetnik bio je tadašnji župnik u Izbičnu, fra Drago Čolak, koji je inače redoviti gost na svim narednim okupljanjima. Od 2005. godine mjesto okupljanja redovito je nastavljeno u vikendici u Prženušama.

kus kobasice 2013 1
Ugodan razgovor i priprema pred degustaciju

kus kobasice 2013 2
Kiseli kupus ostaje "krčkati" u loncu

kus kobasice 2013 3
Propozicije natjecanja jasno su predstavljene

kus kobasice 2013 4
Domaćin je krenuo u pripremu degustacije prvog izbora

kus kobasice 2013 5
Uslijedilo je kušanje...

kus kobasice 2013 6
...dodijeljivanje ocjena

kus kobasice 2013 7
A potom i proglašenja pobjednika

kus kobasice 2013 8
Pobjednik već prima prve čestitke

kus kobasice 2013 9
Posebno srdčačno čestitao je bivši župnik fra Drago Čolak

kus kobasice 2013 10
Prošlogodišnji pobjednik Miro Čolak uručuje nagradu novom pobjedniku Miljenku Braci Crnjcu

kus kobasice 2013 12
Zajednička zdravica i nastavak ugodnog druženja

 Tihomir Crnjac

 

Vremenska
prognoza