Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Preokret: Nema dogovora sindikata i Vlade ŽZH, nastave nema do daljnjeg!!?

E-mail Ispis

nastava strajk1aIako su mediji objavili da su predstavnici sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ZHŽ-a i Vlade ZHŽ-a postigli dogovor o obustavi štrajka i početku nastave u svim školama na području ŽZH-a i da bi danas (petak) trebali potpisati konačni sporazum, do toga ipak nije došlo.

Naime na današnjem sastanku sindikata i Vlade na kojem je prisutan bio i novinar ABCportala došlo je do različitih tumačenja jučerašnjih dogovora obiju strana. Sindikati su pred Vladu došli sa 15 zahtjeva a Vlada je prihvatila njih 14, no jednu točku prijedloga sporazuma ne mogu prihvatiti jer bi im prihvaćanje te točke smanjilo ovlasti na koje imaju pravo.

O čemu se radi?
U 7. točci zahtjeva sindikata sindikati traže od Vlade da ukoliko dođe do programa uštede koje ova Vlada po svim izgledima mora provesti, da se ne diraju plaće niti bilo što drugo (topli obrok, prijevoz..) što se tiče prosvjetnih djelatnika, odnosno da se njih na neki način izolira od ostalih korisnika proračuna.
Premijer Ćosić i članovi Vlade ne mogu prihvatiti takav način prema kojima bi postojali neki korisnici koji bi imali privilegiju da se uštede Vlade ne bi trebale odnositi na njih. Time bi po riječima premijera Vlada trebala pitati nekog trećeg za donošenje Odluka za koje je nadležna i odgovorna. Ako dođe do programa ušteda svi korisnici proračuna moraju bit uključeni u nju, pojasnio je premijer Ćosić.

No, sindikati ne mogu potpisati sporazum bez kontaktiranja svojeg članstva pa je novi sastanak zakazan za utorak u 16 sati kad bi moglo možda doći do potpisivanja sporazuma. Štrajk je u tijeku i on se neće prekidati što bi značilo da učenici u školama na području ŽZH-a neće početi sa nastavom u ponedjeljak iako je ministrica Lončar za RŠB izjavila da je moguće da se sindikati usuglase i nastava krene, no to je ipak s obzirom na vikend i s obzirom na zakazani sastanak tek u utorak u 16 sati nerealno očekivati.

Na mail ABCportala došlo je priopćenje Sindikata kojeg prenosimo u cijelosti

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST SINDIKATA
Štrajk u svim osnovnim i srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke se nastavlja. Nastava u ponedjeljak neće početi jer Vlada i sindikati nisu postigli dogovor.

Sporna je 7. stavka iz prijedloga sindikata, a to je - da Vlada ne ide u dalja smanjivanja primanja na koje uposleni imaju pravo. Jednostavnije rečeno, ako se potpiše sporazum u onom obliku koji Vlada nudi, gotovo sigurno se može očekivati smanjenje plaća, što bi bila veća nepravda od one radi koje je štrajk započeo.

Sindikat stoji na raspolaganju za pregovore. Nadamo se će Vlada početi ozbiljno razmišljati. Do tada, ni u jednoj osnovnoj i srednjoj školi u Širokom Brijegu, Grudama, Ljubuškom i Posušju – neće biti nastave.

abcportal

 

Vremenska
prognoza