Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

ZH županiji 816 tisuća KM za sanaciju šteta uzrokovanih snježnim nepogodama

E-mail Ispis

snijeg_stete1aVlada FBiH je razmatrala i usvojila Konačni izvještaj Federalne komisije za procjenu šteta o posljedicama prirodne nepogode izazvane snježnim padalinama i niskim temperaturama u veljači 2012. godine. Federalnom stožeru civilne zaštite data je suglasnost da sredstva u iznosu od 3.038.000 KM rasporedi u skladu sa Prijedlogom odluke Federalne komisije za procjenu šteta.



Radi se o jednokratnoj novčanoj pomoći Federalne vlade i Federalnog stožera civilne zaštite županijama i općinama u saniranju šteta. Zadužena je Federalna uprava civilne zaštite da, u skladu sa svojim ovlaštenjima i u suradnji sa Federalnim ministarstvom financija, realizira Odluku Federalnog stožera civilne zaštite.

Odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta odnosi se na općine: Tuzlanske, Zapadnohercegovačke, Bosansko - podrinjske, Zeničko - dobojske i Hercegovačko - neretvanske županije, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Odobrena sredstva općinama naše županije iznose 816.200,00 KM i to po općinama:

  • Grude: 70.000,00 KM - za sanaciju dijela šteta na građevinskim objektima, plastenicima, staklenicima, pomoćnim objektima i garažama, poljoprivrednim kulturama, uginulim životinjama i lokalnim cestama;
  • Ljubuški: 165.000,00 KM - za sanaciju šteta na staklenicima i plastenicima i dodatnih 389.200,00 KM za sanaciju iskazanih šteta u poljoprivredi iznad 45.000,00 KM;
  • Posušje: 42.000,00 KM - za saniranje šteta na građevinskim objektima, poljoprivrednim kulturama i stradalim životinjama;
  • Široki Brijeg: 150.000,00 KM – za saniranje šteta na građevinskim objektima, plastenicima, staklenicima i dugogodišnjim nasadima.

Izvješće o procjeni spomenutih nastalih šteta u Općini Široki Brijeg usvojeno je na 49. sjednici Općinskog vijeća koja je održana 10. svibnja 2012. godine. Ukupan iznos štete kod 520 fizičkih i pravnih osoba procijenjen je na 3.419.822,00 KM, a ukupan iznos utrošenih sredstava za saniranje šteta izazvanih elementarnom nepogodom-snijegom je 297.616,00 KM.

Vlada ŽZH je Izvješće o procjenama šteta na području županije jednoglasno usvojila na sjednici održanoj 23. svibnja 2012. u Ljubuškom, na kojoj je donesen Zaključak o odobravanju jednokratne novčane pomoći općinama Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje za saniranje šteta prouzročenih prirodnom nesrećom. Po ovom Zaključku Vlada je iz Proračuna za 2012. godinu odobrila sredstva u iznosu od 200.000,00 KM navedenim općinama.

Dodajmo k ovome i iznos od 40.000 KM kojeg je Vlada ŽZH odobrila Odlukom na 19. sjednici, održanoj 9.veljače 2012., kojom su odobrena sredstva, u iznosu od 10 tisuća KM, dodjeljuju svakoj općini za potrebe strojeva koji rade na raščišćavanju cesta.

Na području naše župe u toj nezapamćenoj snježnoj veljači stradalo je nekoliko objekata. Radilo se uglavnom o sušnicama, ostavama ili štalama koje nisu izdržale pod velikim snježnim teretom. Koliko nam je poznato nitko od vlasnika tih objekata do sada nije obeštećen.

Dakako da navedena sredstva nisu dostatna ukupnom iznosu procijenjenih šteta no, mnogi se ipak nadaju kako će barem dijelom biti potpomognuti u sanaciji nastale štete.

Podsjetimo se na zabilježene nastale štete na našem području u veljači ove godine:

snijeg_stete9
Jedan od prvih objekata koji nije izdržao je u vlasništvu Drage Crnjac - Kolazović, u Donjoj Britvici

snijeg_stete10

snijeg_stete7
U neposrednoj blizini zvonika u Donjoj Britvici u potpunosti je stradala Mrsanovića sušnica i ostava

snijeg_stete6

snijeg_stete1
U zaseoku Solde stara štala Zlatka Solde također nije izdržala veliki snježni teret

snijeg_stete2

snijeg_stete5
Svega nekoliko metara dalje u potpunosti je stradala ostava i štala Mirka Solde - Vrancovića

snijeg_stete4

snijeg_stete13
U zaseoku Pavkovići pod teretom je popustila štala Joze Pavkovića

snijeg_stete14

snijeg_stete14
Krov ostave Blage Ćićića također nije izdržao pod teretom

snijeg_stete14

Video prilog pod nazivom " U isčekivanju južine" za prisjećanje na to veliko snježno nevrijeme načinila je ekipa "Kadra" iz Širokog Brijega. Na snimci su zabiljećeni i kadrovi iz naše župe:



 

Vremenska
prognoza