Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježena 70. obljetnica četničkog pokolja civila na Šarića Dabilu

E-mail Ispis
sarica_poljana_2012_1aOve nedjelje kod spomen obilježja na Šarića Dabilu obilježena je 70. obljetnica pokolja civila u kojem su četnici na području Širokog Brijega, Posušja i Rame, početkom listopada 1942. godine, pobili i masakrirali gotovo 2000 nedužnih civila. U 12 sati održana je sv. misa koju je predvodio župnik župe sv. Ante, u Sutini-Rakitno, don Slaven Ćorić.

Osvrnuvši se na našu učestalu sklonost zaboravljanju pojedinih događanja iz ne tako davne prošlosti don Slaven je posebno ukazao na važnost i značaj okupljanja vjernika u spomen na žrtve svih ratova.

Spomen obilježje žrtvama pokolja s ovog područja sagrađeno je 2001. godine, a obljetnica spomena obilježava se prve nedjelje iza sv. Mihovila. Ukupno 28. imena žrtava uklesanih u spomen ploču od kojih najviše iz obitelji Šarića, potom Perko, Karačić, Mihalj i Raspudić bili su redom civili, mještani i nomadi, od kojih je najviše stradalo na licu mjesta, dok su pojedine četnici odveli u nepoznatom smjeru i pogubili pa im se ni do danas ne zna ni za kakav trag.
Ove godine na spomen obilježje postavljen je i novi križ kojeg je darovao Augustin Hrkać iz Dobrkovića.

Tih kobnih dana listopada nekoliko tisuća četnika, uz "blagoslov" talijanske vojske, kreću u osvetnički pokolj iz smjera istočne Hercegovine preko Goranaca, Bogodola, Dabila i Rakitna prema Blidinju i Risovcu, gdje se dijele u dvije grupe od kojih jedna odlazi prema Doljanima dok druga grupa kreće prema Rami gdje čine najveći pokolj civila.

Odabrani krvnici na područje Dabila stižu 6. listopada u zvjerski pohod na sve živo što pronađu, dok ostala skupina, drugoga dana, pali kuće i staje te ubija preostale civile koji su im se našli na putu. Gotovo svi stradali ubijeni su u obavljanju svojih svakodnevnih poslova o čemu svjedoče mjesta pronalaska njihovih unakaženih tijela. Mnogi su stradali na svojim njivama i vrtačama, vadeći krumpire i pripremajući zimnicu. Samo na jednom mjestu četnici masakriraju trojicu braće Šarić-Džanić, dok četvrtog brata ubijaju sutradan na Risovcu.

Potresna svjedočanstva govore o trenucima kada otac u nevjerici pronalazi tijela trojice ubijenih sinova te njihova iznakažena tijela pokušava skriti u obližnju staju koju, u svom novom zločinačkom pohodu, četnici zapale zajedno s tijelima ubijenih.

Važno je istaknuti kako su četnici, po svjedočenju nekih preživjelih, žrtvama najprije obećavali kako im neće učiniti nikakvo zlo, te da se cjelokupna operacija provodi u cilju njihovog i talijanskog obračuna s partizanima. Pojedine mještane su optuživali da partizanima daju hranu i ostale potrepštine, dok samo nekoliko godina kasnije, 1946. i 1947., partizani nastavljaju ubojstva i odvođenje mnogih civila, muškaraca i žena. Tako je zvjerstvima četnika i partizana lijevo krilo spomen obilježja na Dabilu ispisano imenima stradalih iz samo jedne obitelji, Šarić – Džanić, od kojih je ukupno stradalo deset članova obitelji.

U spomen na ove i sve ostale nevino stradale prisjetimo se njihove žrtve i patnje barem na obljetnicu stradanja koje smo, kako je kazao don Slaven, dužni se prisjećati.

sarica_poljana_2012_1

sarica_poljana_2012_2

sarica_poljana_2012_3

sarica_poljana_2012_4

sarica_poljana_2012_5

sarica_poljana_2012_7

sarica_poljana_2012_8

sarica_poljana_2012_9

sarica_poljana_2012_10

sarica_poljana_2012_11

dabio_poljana1-2

sarica_poljana_2012_12

sarica_poljana_2012_13

sarica_poljana_2012_15

sarica_poljana_2012_16

sarica_poljana_2012_17

Tihomir Crnjac
 

Vremenska
prognoza