Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježena obljetnica 100. godina od iseljenja braće Crnjac s Tribošića na Uzdol

E-mail Ispis
stipan_marijan_2_1aSubota i nedjelja proteklog vikenda, 15. i 16. rujna, obilježene su na poseban način u obiteljima Crnjac, poteklih s Tribošića. Ove godine navršilo se točno stotinu godina od odlaska braće Stipana i Marijana s Tribošića i njihovog preseljenja na Donju Vast – župa Uzdol. Kao većina ondašnjih ljudi braća Stipan i Marijan Crnjac bavili su se nošenjem duhana u Bosnu, a kasnije kupuju komad zemlje na kojem sagrađuju novi dom i osnivaju mnogobrojnu obitelj od kojih do danas bilježimo preko 600 potomaka. 

Ostala braća, Ante, Ivan i Andrija ostaju živjeti na Tribošiću dok četvrti brat, Mijo-Miško, odlazi živjeti u Donju Britvicu, na ženino imanje.

Tako je u spomen dolaska braće Stipana i Marijana na Donju Vast u subotu, 15. rujna, bilo priređeno zajedničko druženje potomaka svih šestorice braće. Od potomaka s Tribošića na ovu obljetnicu krenulo je oko šezdeset članova koji su se s rodbinom iz Uzdola susreli pred župnom crkvom. U 12 sati održana  je sv. misa koju je predvodio don Pavao Crnjac, rektor kapele "Corpus Domini" na zagrebačkoj Trešnjevci i jedan od inicijatora ovog spomena, uz koncelebraciju o. Mirka Vukoje, rođenog u Donjoj Vasti – inače vojni kapelan u Delnicama.

Nakon sv. mise, u prostorijama ispod crkve na Uzdolu, organiziran je zajednički ručak i druženje sve okupljene rodbine a prikazan je i dokumentarni film kojeg je autor, don Pavao Crnjac, sačinjavao nekoliko godina bilježeći vrijedna svjedočanstva i zapise o doseljenim pradjedovima.

Nakon ručka, don Pavao poveo je okupljene u obilazak stare crkve i memorijalnog centra ispred crkve na Uzdolu a potom se krenulo do groblja Hraste gdje je uslijedila zajednička molitva na grobovima brojnih predaka pokopanih u ovom groblju.

Potom se krenulo do starih kuća u Donjoj Vasti i Dolinama kao do mjesta gdje su braća Stipan i Marijan sagradili prvu kuću, od koje se u danas ostali samo poneki kameni tragovi.

U nedjelju, 16. rujna, pod inicijativom MIljenka Miće Crnjca organiziran je okup u Izbičnu, odnosno, na Tribošiću. Brojna rodbina iz Uzdola pristigla je tako u 10:30 sati na sv. misu koju je u župnoj crkvi predvodio don Pavao Crnjac. Nakon sv. mise krenulo se do grobova mučenica Dragica Pavković, a nakon toga zajednička molitva nad grobovima u groblju u Izbičnu.

Druženje je nastavljeno na igralištu na Tribošiću gdje je pod šatorom priređen doček za brojne okupljene. Članovi HKUD-a Brda svojom pojavom i nastupom uveličali su i ovo slavlje a gostima iz Uzdola na najbolji način predstavljeni su stari tradicionalni plesovi i pjesme. Ganga, bećarac, trusa... samo su dio predstavljenog programa pod šatorom, a Dragec i ekipa iz tamburaškog sastava KUD-a kasnije su svirkom i pjesmama na noge podigli sve okupljene. Veselje i pjesma odzvanjali su Tribošićem sve do kasnih večernjih sati.

Oduševljenje i zadovoljstvo ovim okupljanjem iskazali su brojni okupljeni jedinstveni u zaključku kako se ovo druženje mora nastaviti redovitije, odnosno, svake naredne godine.

crnjci_2012_4
Don Pavao je načinio prigodni plakat s detaljima kroz povijest Crnjaca

crnjci_2012_6
Dolazak na Uzdol i upoznavanje prije sv. mise

crnjci_2012_12
Dona Pavao Crnjac predvodio je sv. misu uz koncelebraciju o. Mirka Vukoje

crnjci_2012_18
Nakon mise organiziran je zajednički ručak u crkvenom domu

crnjci_2012_24

crnjci_2012_20
Don Miljenko Džalto, župnik na Uzdolu, pozdravio je sve prisutne

crnjci_2012_29
Inicijatori ovog skupa Mićo Crnjac i don Pavao Crnjac također su se obratili prigodnim riječima

crnjci_2012_35
Pjesme i veselja nije nedostajalo

crnjci_2012_39
Zajednička fotografija pored crkve na Uzdolu

crnjci_2012_41
Don Pavao poveo je okupljene u obilazak memorijalnog centra ispred crkve na Uzdolu

crnjci_2012_49
Posjet grobovima predaka u groblju Hraste na Donjoj Vasti. U ovom groblju pokopan je jedan od braće - Marijan, dok se za Stipanov grob ne zna točno gdje je, osim informacije da je negdje na Badnjima, gdje mu je, s povratka iz Tribošića, konj nanio smrtonosne povrede

crnjci_2012_52
Obilazak domova predaka u kojima i danas žive njihovi potomci - ispred starih kuća Ikića i Stanića. Od 1952. godine Ikići grade novu kuću a ovdje ostaju živjeti Stanići.

crnjci_2012_61
Kod ostatka zidina prve kuće koju su načinili braća Stipan i Marijan gdje su živjeli nakon odseljenja s Tribošića

crnjci_2012_67
Stara kuća u Dolinama koja je sagrađena 1933. godine a koju je gradio pok. Ivan Crnjac - Lončarušić, pozvan s Tribošića da pomogne u gradnji kao vrsni zidar. U ovoj kući rođen je i don Pavao Crnjac, 1942. godine.

crnjci_2012_70
Zajednička fotografija pred starom kućom u Dolinama

crnjci_2012_73
U nedjelju, 16. rujna, don Pavao je predvodio sv. misu u župnoj crkvi u Izbičnu.

crnjci_2012_81
Brojni okupljeni vjernici u Izbičnu

crnjci_2012_72
Zajednička fotografija ispred crkve u Izbičnu

crnjci_2012_84
Nakon sv. mise uslijedio je obilazak grobova mučenica Dragica Pavković

crnjci_2012_86
Potom i posjet grobovima predaka u izbičkom groblju

crnjci_2012_87
Mjesto okupljanja na igrališto na Tribošiću

crnjci_2012_89

crnjci_2012_93

crnjci_2012_95
Među uzvanicima je boravio i predsjednik županijske Vlade Zdenko Ćosić

crnjci_2012_106
HKUD Brda uveličao je ovaj skup raznim plesovima i pjesmom

crnjci_2012_112
Ivo Didović odsvirao je neizbježnu trusu

crnjci_2012_120
Skupu su se pridružili i župnik fra Franjo Mabić te urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković i njegov zamjenik Frano Vukoja

crnjci_2012_130
Tribošićem se orilo bezbroj gange

crnjci_2012_124
Članovi KUD-a bili su raspoloženi i u sportskim aktivnostima

crnjci_2012_131
Pjesma i veselje nastavljeno je do kasnih večernjih sati

crnjci_2012_133

Preko stotinu ostalih fotografija s ovog događaja možete pogledati u našoj fotogaleriji

Tihomir Crnjac
 

Vremenska
prognoza