Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Liga MZ Općine Široki Brijeg i "stručno" tumačenje prava nastupa i genetike sudionika

E-mail Ispis

liga_mz_izbicno_knespolje1a2U sinoćnjem susretu protiv ekipe MZ Knešpolje naši momci odigrali su svoj treći susret u skupini, a favorizirana ekipa Knešpolja slavila je pobjedom od 4:2. Kao i u prethodnim susretima ekipa MZ Izbično nije se lako predala već je pružila veoma dobar otpor i pokazala ozbiljnu igru protiv jednog od favorita natjecanja, osobito u drugom poluvremenu.

Ukupni rezultati i gol razlika (3 boda i 9:11) sasvim zasluženo odveli bi našu momčad u naredni  krug natjecanja, što bi, svakako, bio veliki uspjeh i iznenađenje naše pomlađene ekipe.

Međutim, "trust mozgova" Natjecateljskog "stručnog" povjerenstva MNL MZ svojim čudnim i diskriminirajućim odlukama odlučio je drugačije. Dan nakon što je naša ekipa proslavljala značajnu pobjedu protiv MZ Crnač (5:2) Natjecateljsko povjerenstvo okupilo se za "zelenim stolom" i donijelo Odluku kojom se MZ Izbično oduzimaju bodovi i pobjeda stečena na sportskom terenu, a tri boda i pobjeda dodjeljuje se ekipi MZ Crnač.

"Stručno" Natjecateljsko povjerenstvo (u daljnjem tekstu "struka") kaže; svi koji žele, a stariji su od 16 godina i vezani za bilo koju od mjesnih zajednica unutar Općine, imaju pravo sudjelovanja na ovom značajnom natjecanju. Lijepo je i divno, kaže "struka", vidjeti toliki broj igrača na jednom mjestu gdje srcem i s ponosom u duši daju najbolje od sebe, kako bi mjestu kojem pripadaju osigurali što bolji rezultat.

Kaže "struka", valjalo bi kad bi svi momci imali prijavljen boravak baš u toj mjesnoj zajednici za koju nastupaju. Jer, ne brine "struka" samo o okupljanu ljudi na srpanjskom naganjanju lopte u Klancu, zaduženi su oni, osim napornih srpanjskih aktivnosti u Klancu, te nešto malo godišnjeg, i za sekiranciju o konstantnoj depopulaciji stanovništva.

Misli netko kako "struka" ne zna da su Obale sve šire a prostranstva okolo sve pustija. Ali, vraga, valjalo je i na to misliti. Zato je "struka" odlučila o terminu odigravanja Lige MZ baš u srpnju. Zamislite da se odigrava zimi. `Ko bi onim "brđanima" pročistio puta do Obale i gradskog središta kako bi mogli nastupiti. Liti se, ipak, zgodnije mogu malo i umit kad se "očuju". Ako i nema vode u čatrnji – ta nema je ni u pojedinim domaćinstvima na Obalama, sve tamo negdje do ponoći, kad se uvati reda u hodniku.

E, ako čijem ćaći dojadi, te se zaduži u bankama, kako bi započeo nešto malo prizemnice na jednoj od Obala, njegov mali će idalje moći s ponosom nastupati za svoju mjesnu zajednicu, čak i ako mater ne saseli – to mu struka "garantira".
Ako ćaća, slučajno, nađe zgodan i povoljan plac kod Udbine ili pak u sjevernoj Bosni, i počne gradit malo prizemnice – nema problema, kaže "struka". Samo nek` mali donese papir da je ćaća nekad prije "stručnog upravljanja" živio ili rođen "gori".
Ako se ćaća nije bio ni rodio kad je did proda nešto zemlje i davno "zdimio" prema Mostaru ili diljem Lijepe naše - ni to nije problem, kaže "struka". Samo nek` mali donese papire da je ćaća didovo djelo.

Ali..., ako se kojim slučajem, neka samohrana majka, usudi s "brda" spustiti na Obalame grada... E, tu je opet "struka" koja će njenom malom, po Pravilniku, priopćiti: - "Ti sinko ne moreš igrati na ovom turniru jerbo smo, mi stručnjaci, tako odlučili. Prenesi svoj ponos na jednu od Obala i tu moreš igrat – ako te zapadne, naravno."

Zamislite drskosti igrača koji se s ponosom usudio zaigrati, zajedno sa prijateljima i rođacima, za mjesnu zajednicu iz koje potječe po majci, a kojem je otac umro dok je mali navršavao sedmi mjesec života.

Zamislite drskosti, u očima "struke", djeteta ratnih izbjeglica iz Bosne čiji su roditelji sigurnije utočište pronašli upravo u mjestu rođenja majke, a on, igrač MZ, začet, rođen i odrastao u našoj MZ – i "drsko" se usuđuje s ponosom, i vlastitim odabirom, igrati baš za tu MZ, a ne za Obalu u kojoj danas živi s roditeljima.

Za potonji slučaj "stručnjaci" nam dostaviše dopis u kojem stoji: -"Olakotna okolnost za njega je što je kršten u župi Izbično (sad "stručnjaci" uvažavaju i župne knjige Matice krštenih), dok mu je otežavajuća okolnost što je rođen u Posušju". Valjda je u glavama "struke" pretpostavka kako je, i u to vrijeme, djecu izvan naselja Obala, trebalo poroditi na licu mjesta, u susjednoj prostoriji, uz asistenciju najiskusnije u selu po pitanju vezanja pupka te pripreme  lavora s toplom vodom i sapunom.

Nije nam cilj osporavati ni "prebrojavati krvna zrnca" niti jednoj drugoj ekipi mjesnih zajednica – za koje "struka" kaže kako su svi ostali "čisti". Premda imamo spoznaje o pojedinima kojima je "stručno" povjerenstvo savjetovalo da se nabrzaka prijave u CIPS i riješe problem – iako u pravilniku stoji da igrač mora biti prijavljen najmanje 12 mjeseci na toj adresi kako bi stekao pravo sudjelovanja. Jedan od "struke" nam je osobno sugerirao da načinimo isto, čak je bio spreman iskazati svoju velikodušnost i osobno snijeti troškove ovakve nelegalne prijave.

Sve će "struka" uvažiti i učiniti ali, sudjelovanje bilo koga kojeg majka rodi – NEĆE.

Njima neka ostaje na čast ovakav Pravilnik a stav rukovodstva naše MZ ostaje isti u nastojanju da se opozove ova diskriminirajuća i ponižavajuća Odluka. Jednoglasni smo u stavu bojkota ovog natjecanja dok god se odluke ovakvog diskriminirajućeg karaktera ne izmjene.

Veliku zahvalu za požrtvovnost, prikazanu igru i ponosno zalaganje za sudjelovanje u prikazanim rezultatima odajemo još jednom našim momcima: Damiru Crnjcu (Dami) – treneru ekipe, Darki Draškiću, Robertu Hrkaću, Josipu Crnjcu (Crnom), Josipu (Ive) Crnjac, Mariju Soldi, Mariju Hrkaću, Frani Crnjcu, Josipu Soldi, Josipu Perki, Josipu Hrkaću,  našem mladom "logističaru" Zvoni Crnjcu...

Veliko hvala i našim sponzorima koji su materijalno izrazili podršku našem timu: Tvrtki STAR ŠPORT i gosp. Ivi Crnjcu, tvrtki LIBRAL i gosp. Slavki Hrkać-Jerkić, tvrtki MOZAIK i gosp. Nevenku Crnjcu, Hotelu PARK i gosp Miljenku Mići Crnjcu, gosp. Veki Pavkoviću, Velimiru Crnjcu te svima ostalima koji su na bilo koji način podržali naš mladi tim.

Ponosnoj "struci" čestitke na stručnosti, mudrim i savjesnim odlukama. Njihovi potomci će uvijek imati pravo braniti boje tima gdje god se tata "smjesti" ili će, u krajnjem slučaju, pronaći neko podrijetlo s napuštenih prostranstava koja nas okružuju, samo da to, ne daj Bože, bude nešto s materine strane.


Donosimo fotografije sa sinoćnjeg susreta između Knešolja i Izbična:

liga_mz_izbicno_knespolje1

liga_mz_izbicno_knespolje3

liga_mz_izbicno_knespolje2

liga_mz_izbicno_knespolje4

liga_mz_izbicno_knespolje5

liga_mz_izbicno_knespolje6

liga_mz_izbicno_knespolje7

Tihomir Crnjac
Foto: Vjeko Pavković

 

Vremenska
prognoza