Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Najava: KUD Brda na 6. danima Tolise

E-mail Ispis
6_dani_tolise1aNa ovogodišnju proslavu, šeste po redu, manifestacije "Dani Tolise" koju zaklada Terra Tolis od 2007.u kontinuitetu organizira, pozvano je i naše kulturno-umjetničko društvo "Brda".
Riječ je o manifestaciji koja predstavlja ogromno bogatstvo i potencijal Tolise, općine Orašje, PŽ-a i šire zajednice koja je za šest godina  postojanja zauzela značajno mjesto u paleti ponude kulturno-umjetničkih ali i sportskih sadržaja bosanske Posavine. 

U svečanom ruhu kroz pet dana trajanja manifestacije okupiti će se stotine sudionika i na tisuće gostiju. U sklopu petodnevnog programa manifestacije biti će održana pjesnička večer, dodjela književne nagrade fra Martin Nedić, sportski turniri i natjecanja, koncerti, kazališna predstava, a zadnji dan, u nedjelju, biti će priređena velika smotra folklora.

6_dani_tolise2

Ovogodišnji "Dani Tolise" održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Vjekoslava Bevande, čiji je posebni izaslanik Nikola Lovrinović i otvorio Dane Tolise 2012.


O Tolisi
Tolisa je naselje pored Orašja u posavskom dijelu Bosne i Hercegovine. Prvi spomen datira iz 13-og stoljeća, točnije 1244 godine. Naselje Tolisa više puta je mijenjalo lokaciju zbog blizine rijeke Save i čestih poplava, a kao razlog premještanja naselja spominju se i pljačka i otimanje djece od strane turskih lađara. Mještani napuštaju stara "kućišta" i sele se u unutrašnjost na istok. Najpoznatiji ostatak starog sela je "Spomen-bunar".

U Tolisi je otvorena prva pučka osnovna škola u Bosni i Hercegovini i to davne 1823. godine, koju je podigao tadašnji župnik fra Ilija Starčević. Prvi učitelj bio je Ilija Boričić iz Slavonije.

6_dani_tolise3

U Tolisi se nalazi prostorno najveća katolička crkva u Bosni i Hercegovini, čija je gradnja započela za otomanske vlasti 1864., a završena 1881. godine pod upravom fra. Martina Nedića.

U Tolisi je osnovana i prva zemljoradnička zadruga u Bosni i Hercegovini 1904. godine. Osnivao ju je fra Ilija Oršolić. Po zadnjem popisu stanovništva iz 1991. godine u Tolisi je živjelo 98,43 % Hrvata.
 

Vremenska
prognoza