Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Predstavljanje publikacije "Gastro Hercegovina" – hercegovačka kuhinja iz mita

E-mail Ispis
gastro_hercegovina1aU petak, 18. svibnja, u restoranu "Kod Udovica", u Sretnicama, za novinare je upriličeno službeno predstavljanje publikacije "Gastro Hercegovina". Riječ je o izdanju Regionalne razvojne agencija REDAH u produkciji tvrtke KADAR iz Širokog Brijega.
Nakon prvog izdanja pod nazivom "Ruralna Hercegovina" nova publikacija predstavlja nastavak serijala priča o Hercegovini  kojima se želi aktivno predstaviti Hercegovinu široj domaćoj kao i inozemnoj javnosti, kroz sve njene motive. 

Poznati "meštar" gastronomije i književnik, Veljko Barbieri, autor je teksta koji, kroz nekoliko poglavlja, literarno opisuje i povezuje izvornu recepturu jela sa svim kulturno-povijesnim vrijednostima koje su dio naših obiteljskih ali i povijesnih stolova.

Kroz priče i poruke iz hercegovačke vode, zraka, vatre, škrte zemlje... opisana je hercegovačka kuhinja iz mita iz čijih lonaca, kotluša, tava, peke... progovaraju recepture, kulinarske tehnike i umijeće iz kojih je moguće prepoznati kako se rađao život, jačao naš duh i tijelo koji mnogo toga duguju upravo priči o izvornoj, zdravoj i začudnoj hercegovačkoj kuhinji.

Na 132 stranice, na hrvatskom i engleskom jeziku, sadržano je i oko 100 fotografija čiji je autor Tihomir Crnjac. Radi se o različitim motivima koji su godinu i pol dana snimani na gotovo svim područjima Hercegovine. Na kraju knjige nalazi se i nekoliko tradicionalnih recepata koje je za ovo izdanje pripremio Davor Medić - predsjednik udruge STAP iz Ljubuškog.

Na promociji se, brojnim okupljenim novinarima i gostima, uvodnom riječi najprije obratio direktor REDAH-a Ivan Jurilj a potom je o knjizi i tradicionalnoj hercegovačkoj kuhinji govorio Veljko Barbieri. Na koncu, Barbieri nije skrivao oduševljenje novim uratkom te je čestitao cjelokupnom timu i produkciji KADAR na sjajno obavljenom poslu i izdanju. "Iz iskustva znam kako je fotografiranje jela jedno od najsloženijih i najzahtjevnijih. Znao sam i vjerovao ovoj ekipi da će napraviti još jedan dobar i kvalitetan proizvod ali sam jako ugodno iznenađen ovim što vidim. S toga cjelokupnom timu KADRA želim puno uspjeha i u budućem radu" – kazao je Barbieri.

gastro_hercegovina1
Direktor REDAH-a Ivan Jurilj u uvodnom izlaganju

gastro_hercegovina2
Okupljeni su u sklopu predstavljanja još jednom upoznati i s prvim izdanjem pod nazivom "Ruralna Hercegovina"

gastro_hercegovina3
Predstavljanju je nazočio i predsjednik Vlade ŽZH gosp. Zdenko Ćosić

gastro_hercegovina4
Veljko Barbieri u svom izlaganju okupljenim novinarima

gastro_hercegovina5
Veljko Barbieri - autor teksta i Tihomir Crnjac - autor fotografija "Gastro Hercegovine"

gastro_hercegovina14

gastro_hercegovina6

gastro_hercegovina7

gastro_hercegovina9

gastro_hercegovina8

gastro_hercegovina10

gastro_hercegovina11

gastro_hercegovina12

gastro_hercegovina13

 

Vremenska
prognoza