Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Mate Pavković iz Kanade doveo školske kolege u Hercegovinu

E-mail Ispis

St_Aloysius_Gonzaga_1aNakon nedjeljne mise na engleskom jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju održan je glazbeni koncert đaka gimnazije iz kanadskog grada Mississauge u provinciji Ontario. Svi prisutni su bili oduševljeni, a posebno rodbina i prijatelji jedinog Hercegovca od 50 učenika, Mate Pavkovića koji vuče korijene iz Izbična i koji je znatno utjecao na posjet Međugorju.

Mate također nije krio svoje oduševljenje što je ponovno tu u Hercegovini, najljepšem mjestu na svijetu, kako je on naziva. To jutro u Dubrovniku, odakle su krenuli za Međugorje, je čak većinu kolega iz grupe nagovorio da obuku bijele čarape, jer ipak kreću u njegovu Hercegovinu.

Zapravo se radi o glazbenom sastavu gimnazije St. Aloysius Gonzaga iz Mississauge, nekadašnjeg ruralnog i farmerskog dijela Toronta, najvećega grada u Kanadi, ali danas velike metropole sa 750 tisuća stanovnika. Njihova škola broji 1800 učenika te, između ostalog, imaju nekoliko glazbenih sekcija i to dva pjevačka zbora, jazz i koncertni, te puhački, udarački i jazz orkestar. Pojedine sekcije su podijeljene i po uzrastima te je ukupno uključeno preko 120 đaka. „Nismo glazbena škola ali imamo jak glazbeni program kojim se ponosimo“ - hvali se g. Marko Špišić, voditelj ekskurzije i profesor glazbe u gimnaziji u Mississaugi te drugi od dvojice Hrvata na ovom putovanju. U razgovoru s njim također saznajemo da se radi o njihovoj petoj multinacionalnoj turneji i ovoga puta jedna od prioritetnih lokacija je bila svakako Međugorje. Porijeklo njegovih roditelja je iz okolice Zagreba te on jako dobro poznaje ljepote ovih krajeva i bogatu kulturu pa je imao želju da sve to vide i njegovi đaci.

Već su posjetili Split i Dubrovnik te preko Međugorja i Mostara putuju dalje prema Zadru, Zagrebu i Milanu. Đaci su oduševljeni s onim što su do sada vidjeli, prenosi prof. Špišić, jer Amerika i Kanada nemaju tako veliku povijest kao ovi krajevi. Velika mu je čast bila nastupati u Međugorju pred prepunom crkvom.

Nastup je popratio i fra Svetozar Kraljević, koji je na kraju goste iz Kanade pozvao na ručak u Majčino selo gdje je on ravnatelj. Tamo su ih dočekali štićenici doma koji su ih toplo primili te pripremili i poslužili objed. Dvojica štićenika su predstavila povijest same Zajednice ali su isto tako govorili o svojoj osobnoj i neslavnoj prošlosti.

Nakon ručka i druženja s pripadnicima Zajednice Milosrdni Otac, krenuli su dalje. Čekaju ih Zadar, Zagreb, Italija...

St_Aloysius_Gonzaga_1Mate na susretu s rodbinom

St_Aloysius_Gonzaga_2Grupa iz Mississauge svira i pjeva u crkvi u Međugorju tijekom mise na engleskom jeziku

St_Aloysius_Gonzaga_2_1

St_Aloysius_Gonzaga_3Nakon završetka mise gosti iz Kanade su nazočnima priredili odličan koncert

St_Aloysius_Gonzaga_4Mate Pavković sa svojim puhačkim instrumentom rogom

St_Aloysius_Gonzaga_5Pojedinima su instrumenti veći od njih samih

St_Aloysius_Gonzaga_6Koncert prate mnogi

St_Aloysius_Gonzaga_7Profesor Marko Špišić - vođa grupe i jedan od dirigenata

St_Aloysius_Gonzaga_8

St_Aloysius_Gonzaga_9Mnogi su bilježili nastup na razne načine

St_Aloysius_Gonzaga_10Na kraju oduševljenje i gromoglasan pljesak nazočnih

St_Aloysius_Gonzaga_11Zajednička fotografija u crkvi...

St_Aloysius_Gonzaga_12... i ispred crkve u Međugorju

St_Aloysius_Gonzaga_13Fra Svetozar Kraljević je bio domaćin prilikom ručka

St_Aloysius_Gonzaga_14Josip i Daniel pričaju svoju priču gostima iz Kanade

St_Aloysius_Gonzaga_15Kuhari i konobari, štićenici Zajednice Milosrdni Otac u Međugorju

Ivana Škobić-Bovan
Foto: Vjeko Pavković
 

Vremenska
prognoza