Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

20. godina od raketiranja Širokog Brijega i pogibije petorice naših župljana

E-mail Ispis
20_obljetnica1aU ranim jutarnjim satima 7. travnja 1992., dok je većina građana bila u duboku snu, zvuci sirene označavali su zračnu opasnost. U 6.20 sati dva zrakoplova jugoslavenske vojske, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i opakim kazetnim bombama zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokog Brijega.

U tim napadima živote je izgubilo šestero širokobriježana pred svojim obiteljskim domovima u naselju Njivice, a više je osoba teže ili lakše ozlijeđeno. Nažalost, od šestorice smrtno stradalih čak njih petero podrijetlom su naši župljani:  Božo Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.) i Josip Hrkać (1978). U tom zločinačkom napadu poginuo je još i Veselko Topić (1940.) iz Širokog Brijega.

Tim povodom, kao i povodom 20. obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na središnjem trgu kod Križa danas, 07. travnja, položen je vijenac i zapaljene svijeće za sve poginule hrvatske vojnike, ali i za sve nevino stradale civile tijekom Domovinskog rata. Vijenac su položili predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata uz nazočnost predstavnika općinske i županijske izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji nevino stradalih civila, te bivših pripadnika HVO-a i građana Širokog Brijega.


20_obljetnica3

20_obljetnica1


 

Vremenska
prognoza