Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Veljača za pamćenje

E-mail Ispis

veljaca12_1aRijetki se sjećaju, premda i oni nisu sasvim sigurni, da je naše područje cijeli jedan mjesec bilo pod snježnim pokrivačem. Još se manje sjećaju da je snijega napadalo u samo par dana skoro jedan metar. Ali to se upravo desilo ove godine u mjesecu veljači kad je snijega toliko napadalo da ćemo ga dugo gledati i u narednim mjesecima.

Naša župa je u potpunosti zabijelila točno na početku mjeseca veljače, točnije, odmah prvog dana. Mjerni instrumenti su pokazivali na 20ak centimetara. Slijedeći dan su se padaline nastavile te su se vrijednosti popele na 35 centimetara. Potom je osvanula subota, koje se svi vrlo dobro sjećamo i koja je donijela rekordne vrijednosti snježnog pokrivača u sjećanjima naših i najstarijih žitelja.  Vrijednosti su se kretale od 80cm u Izbičnu do malo preko metra u Donjoj Britvici ili dobro preko metra u Gornjoj Britvici.

Ali prometnice su se već bile dva puta očistile te nije bilo blokade što se tiče prometa. Naravno, za terenska vozila jer se luksuzna ipak nisu mogla kretati. Ali to nije bio slučaj u ostalim dijelovima naše općine i šire gdje je vladao opći kaos.

U našoj župi su jedino malo duže bili prometno odsječeni stanovnici Gornje Britvice ali kad su se kontaktirali drugi dan, našalili su se da imaju potrebe samo za jednom gajbom piva i novim špilom karata. Sve skupa je pokazivalo jednu očekivanu situaciju bez imalo zabrinutosti.

Još jednom su izašli na vidjelo dobri susjedski odnosi i djela dobronamjernih ljudi gdje su se odradile sve hitne intervencije i gdje su se naši mještani pokazali kao najbolja i najopremljenija služba za izvanredne situacije. Kad se samo sjetimo izvlačenja iz sela našeg najtežeg bolesnika Miće Vekića, u više navrata velike pomoći djelatnicima Elektroprivrede, po nemogućim uvjetima se došlo s potrebnim namirnicama do stanovnika Gornje Britvice pa sve do onih najsitnijih usluga svom starijem i nemoćnom susjedu.

Ovogodišnji snijeg je jednim dijelom očišćen, jednim dijelom se otopio ali ga se naredne godine nećemo sjećati samo kao „lanjskog sniga“.

veljaca12_1Prvi snijeg na početku veljače

veljaca12_2Intervenciju prometne službe nije trebalo dugo čekati

veljaca12_3Ali snijeg je nastavio padati

veljaca12_4Visine snježnog pokrivača su bile impresivne

veljaca12_5Naši mještani u službi "električara"

veljaca12_6Tragovi terenskih vozila su omogućavali lakše pješačenje

veljaca12_7Područna škola u Izbičnu

veljaca12_8Deka kapelice na grobovima dviju Dragica bez problema nosi približno 1 tonu snijega na sebi

veljaca12_9Snijeg je poklopio mnoga drveća

veljaca12_10Jedni su pravili drugima zabavu

veljaca12_11Za najmlađe je bilo više vrsta zabave

veljaca12_10_1Lopate su bile često korištene

veljaca12_12Hladnoća čini apetit većim

veljaca12_13Drva su na vrijeme pripremljena za ogrijev

veljaca12_14Ovaj stroj je mnogima otvorio putove

veljaca12_15

veljaca12_16Ovogodišnji snijeg će nam dugo ostati u sjećanju

Više fotografija pogledajte u našoj fotogaleriji koju su načinili:

Vjeko Pavković, Tihomir Crnjac, Maja Crnjac, Jelica Soldo, Mirko Šarić, Velimir Crnjac, Ikan Crnjac


 

Vremenska
prognoza