Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Deveti dan borbe sa snježnim nepogodama na prostoru naše župe

E-mail Ispis
snijeg5_1aStanje na putovima kroz područja naše mjesne zajednice je ipak zadovoljavajuće. Do većine zaseoka put je do sinoć, u noći s petka na subotu, bio prohodan za osobna vozila i bez lanaca na kotačima. Zahvaljujući novoj reorganizaciji po sektorima na nivou općine i timu zaduženom za čišćenje, braći Soldo na ralici i velikom utovarivaču Mirka Džanića, uspjelo se većinu putova načiniti prohodnim unatoč nezapamćenim snježnim nanosima.

U nekoliko navrata strojevi za čišćenje prodrli su do naselja u Izbičnu, Donjoj Britvici, Tribošiću i Soldama. Zahvaljujući iznimnom naporu, vještini i trudu tima koji je radio na velikom utovarivaču, Mirku Džanića, Bilom Crnjac i Vladi Soldo-Silavovu, u četvrtak, 9. veljače, oko 19 sati strojem i prvim vozilima prodrlo se do zametenih domaćinstava u Liskovcu, nakon deset sati čišćenja iz Izbična. Potrebitima su tako uspješno dostavljene osnovne namirnice kao i lijekovi za nekoliko bolesnih koji su ih nužno trebali.

Uz kratak odmor i okrjepu u toplim domovima radosnih domaćina u noćnim satima nastavljeno je čišćenje puta prema trafo stanici u Prusinama kako bi se otklonio kvar na vodu el. mreže prema Prusinama. Nažalost, zbog iznenadne smrti našeg župljanina, Ive Hrkaća, stroj se morao povući do Izbična kako bi se uredio i očistio prostor oko groblja i pristupni put. Tu ju, još jednom, svoj veliki trud, zalaganje i vještinu pokazao Vlado Soldo gdje je uz pomoć ralice braće Soldo u potpunosti očišćen parkirni prostor uz prometnicu prema groblju.

U jutarnjim satima u petak, na dan sprovoda,  "nova smjena" – Bili Crnjac, sjeda za upravljač stroja i pristupa čišćenju ostatka prostora kao i dijela prostora oko župne crkve u Izbičnu, te dodatnog čišćenja puta prema Oklajima. Veliki broj mještana okupio se u jutarnjim satima kako bi se organiziralo čišćenje groblja i okolnog prostora. Zahvaljujući ovim angažmanima proces sahrane protekao je bez ikakvih problema i uz osiguran prolaz i parking za sva vozila.

Okolnosti koje su vladale na terenu nisu dozvoljavale dug odmor tako je već u popodnevnim satima u petak, 10. veljače, nastavljeno čišćenje prema Gornjoj Britvici gdje se, uz veliki napor i neprestane padaline novog snijega, u ranim jutarnjim satima uspio pročistiti put kroz cijeli zaseok Vranjkovaca. Nažalost, zbog loših vremenskih uvjeta nije se uspjelo krenuti dalje prema planiranom čišćenju puta za Prusine. U trenucima pisanja ovog teksta veliki stroj se nalazi već na putu prema Prusinama i ako ne bude nekih dodatnih problema uskoro se može očekivati pristup i ovom odsječenom naselju, a potom je planiran proboj prema Majkovića kući.

O daljnjim aktivnostima svakako ćemo donijeti izvješća na ovom portalu a  nekoliko narednih fotografija donosimo zabilješke kako je to sve izgledalo u proteklih 48 sati:

DSC_0994
Ante sa svojom Gazikom je svugdje na terenu i tamo gdje god ostali ne mogu

DSC_1010
Ponekad je i bratov terenac dobrodošao. Ante se i prije prolaska strojeva za čišćenje pokušao probiti prema G. Britvici ali su nanosi uklonjenog snijega ipak bili veliki.

DSC_1015
Ambiciozni tim produkcije "Kadar" iz Širokog Brijega uspio se probiti i do Izbična u snimanju dokumentarne priče o ovom nezapamćenom snježnom nevremenu

DSC_1071
Ovako je izgledao put prema Gornjoj Britvici nakon prolaska stroja u četvrtak,  9. veljače

DSC_1090
Bili je to vješto uklanjao s puta i lagano se približavao Liskovcu

DSC_1108
Nakon deset sati čišćenja iz Izbična pred Brašnića kuću stiglo je prvo vozilo

DSC_1113
Blago i Veronika Brašnić zadovoljno su dočekali posjet prvih gostiju nakon tjedan dana

DSC_1123
Nastavak daljnjeg noćnog čišćenja kroz Liskovac...

DSC_1123-2
...i uskoro se pojavila i Bagarina kuća

DSC_1154
Nije još puno trebalo do "dežurnog GSS-ovca" Dragana Topušića – koji je u ovim teškim situacijama bio izravna komunikacija s bolesnima i nemoćnima u Liskovcu i priskako u pomoć

DSC_1154-3
Radosno pripremljena okrjepa i zadovoljstvo ponovnim putnim kontaktom s ostatkom svijeta

DSC_1158
Vlado je već bio krenuo na daljnje probijanje prema Prusinama

DSC_1048
Pogled na Široki brijeg sa Japlanice

DSC_1039
Ovako izgledaju Dobrkovići

DSC_1044
Na ulazu u Oklaje također su veliki nanosi na cesti

DSC_1054
Ni u donjem Crnču nije ništa bolje

DSC_1044-2
Oni su pronašli dobru zabavu u ovom svemu a ovaj prizor će dugo pamtiti

DSC_1164_2
U povodu iznenadne smrti Ive Hrkaća u petak jutro okupili su se brojni mještani oko akcije čišćenja groblja i okolnog prostora u Izbičnu

DSC_1171_2
Velika solidarnost pokazala se i u ovakvim teškim trenucima i uvjetima

DSC_1172_2
Valjalo je ručno očistiti veliku količinu snijega unutar groblja

DSC_1180_2
Parkirni prostor temeljito je čišćen strojem a Ikan i Velo ustupili su dovoljnu količinu soli za posipanje

DSC_1181_2
Nažalost, ovu neviđenu snježnu zimu pamtit ćemo i po iznenadnoj smrti dragog nam prijatelja i župljanina Ive Hrkaća - Jerkića

Tihomir Crnjac
 

Vremenska
prognoza