Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Najava posjeta Papinog izaslanika, nadbiskupa Alessandra D’Errica, našoj župi

E-mail Ispis
d_errico1aApostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Alessandro D’Errico, 12. veljače ove godine dolazi u najavljenu posjetu našoj župi, gdje će u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Izbičnu, s početkom u 10:30 sati, predvoditi sv. misno slavlje. Rijetke su župe koje se mogu pohvaliti ovakvom posjetom i misnim slavljem kojeg predvodi Papin izaslanik.

Nadbiskup Alessandro D’Errico od 21. studenog 2005. godine obnaša službu apostolskog nuncija za Bosnu i Hercegovinu a, u veljači 2010. godine, papa Benedikt XVI. imenuje ga za apostolskog nuncija i u Crnoj Gori. Tako nadbiskup D’Errico obnaša službu apostolskog nuncija (veleposlanika Svete Stolice) u Bosni i Hercegovini i službu nerezidencijalnog apostolskog nuncija u Crnoj Gori.

d_errico3

Rođen je 1950. godine nedaleko od Napulja, u Italiji, u mjestu Frattamaggiore, a za svećenika je zaređen 24. ožujka 1974. godine. U diplomatsku službu Svete Stolice stupio je 1977. godine. Od tada je službovao u nuncijaturama u Tajlandu (1977. do 1981.), Brazilu (1981. do 1984.), Grčkoj (1984. do 1986.) te u Poljskoj (1992. do 1998.). Dana 14. studenog 1998. papa Ivan Pavao II. imenovao ga naslovnim nadbiskupom i povjerio mu službu apostolskog nuncija u Pakistanu – koju obnaša do dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

Poznat je po svom iznimnom doprinosu jačanju povjerenja i razumijevanja među ljudima zbog čega je stekao izuzetno povjerenje svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, ideološku i teritorijalnu pripadnost. Dobitnik je nekoliko značajnih međunarodnih priznanja. Za doprinos razvoju kulture dijaloga između vjerskih zajednica i etničkih skupina,  14. rujna 2011. u  Sarajevu, dodijeljena mu je Zlatna povelja ljubavi i mira - Internacionalne lige humanista (ILH).

d_errico2

U talijanskom gradu Anagni, koji nazivaju gradom Papa, 9. prosinca 2011. dodijeljena mu je međunarodna nagrada "Bonifacije VIII.", uz obrazloženje da su, po njegovu "pastoralnom i diplomatskom djelovanju, činjenom u ime Crkve u složenosti međureligijskih i društvenih odnosa balkanske regije, uzdizane na osobit način vrijednosti koje promiče nagrada "Bonifacije VIII."

Inače, ova nagrada prvi put je dodijeljena 2003. godine papi Ivanu Pavlu II., a na medalji je lik pape Bonifacija VIII. koje je umjetnički izradio Egidio Ambrosetti. Nagrada se od tada svaki put dodjeljuje krajem godine u palači srednjovjekovnog grada različitim zaslužnim crkvenim, civilnim i vojnim osobama.

Ovom "čovjeku mira", kako ga mnogi nazivaju, želimo dobrodošlicu i ugodan boravak u našoj župi 12. veljače.
 

Vremenska
prognoza