Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Održano XI. natjecanje u kušanju domaće kobasice

E-mail Ispis
kobasicari1aOvog četvrtka, 12 siječnja, na poseban način upriličeno je još jedno tradicionalno okupljanje izbičana i prijatelja u kušanju domaće kobasice. Ovaj tim entuzijasta već jedanaestu godinu za redom okuplja se oko ideje kušanja i nagrađivanja najbolje načinjene domaće kobasice.


Ove godine u natjecateljski program uvršteno je jedanaest različitih uzoraka kobasice, a nakon tajnog glasovanja titula najbolje, s devet osvojenih glasova, pripala je vlasniku kobasice s brojem 5., Miri Čolaku iz Privalja, kojemu je dodijeljena glavna nagrada – daske za rezanje i serviranje suhog mesa. S osvojenim glasovima kao najbolja druga označena je kobasica vlasnika Tomislava Crnjca -  Bilog, dok je treće mjesto pripalo vlasniku Vjekoslavu (Kosi) Crnjcu.

S obzirom na prijavljene sudionike i natjecatelje ovogodišnja manifestacija poprimila je i regionalni karakter i s punim pravom razlog da se nastavi održavati i na jednoj značajnijoj razini. - "Važno je istaknuti kako se u posljednjih nekoliko godina sve veći broj naših domaćinstava iskušava u vrhunskoj proizvodnji domaće kobasice. Nadamo se kako je i ova naša manifestacija i druženje barem dijelom tomu doprinijela“ - ističe Vlado Zeljko, vlasnik vikendice u Prženušama, u kojoj se ovo druženje održava od 2005. godine.

Inače, prvo okupljane spontano je započeto još 2000. godine, u župnoj kući u Izbičnu. Idejni začetnik bio je tadašnji župnik, fra Drago Čolak, koji je inače redoviti gost na svim narednim okupljanjima. – "Tada smo se redovito okupljali oko projekata izgradnje puta i telefona i tako se uporedo rodila i ova ideja“ – kazuje fra Drago.  

Nakon objeda ukusnog pripremljenog kiselog kupusa, sa suhim domaćim mesom, nastavljeno je ugodno večernje druženje uz gangu i pjesmu, a organizatori su poželjeli još više sudionika i uspjeha u spravljanju domaće kobasice do narednog susreta.

kobasicari1

kobasicari2

kobasicari4

kobasicari5

kobasicari6

kobasicari7

kobasicari8

kobasicari9

kobasicari11

kobasicari13

kobasicari14

kobasicari15

kobasicari16

kobasicari17

kobasicari18
 

Vremenska
prognoza