Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Problemi devetogodišnjeg obrazovanja: Djeca iz Izbična nisu otišla u školu

E-mail Ispis

skola_1aNakon više od mjesec dana hodanja, telefoniranja, pisanja zahtjeva općinskim službama, školi i županijskom ministarstvu obrazovanja, rješenje se ne nazire. Radi se zapravo o pokušaju organiziranja prijevoza za četvero Izbičkih đaka koji pohađaju prvi razred devetogodišnjeg školovanja u Mjesnoj zajednici Dobrkovići.

Kako je općina dužna organizirati prijevoz, roditelji iz Izbična su se najprije obratili Općinskoj službi za društvene djelatnosti Široki Brijeg gdje je dobivena usmena ponuda od 200 KM za četvero djece koje bi Općina svaki mjesec uplaćivala na račun nekog od roditelja koji bi se obvezao odvoziti i dovoziti djecu. Kako je svaki roditelj u radnom odnosu te se nije mogao obvezati odvoziti i dovoziti djecu a pošto iznos koji se nudi nije niti približno dostatan za stvarne troškove nisu mogli nikoga ponuditi da preuzme tu obvezu. Prošlogodišnja iskustva roditelja nisu obećavala niti ovaj ponuđeni novac.

Očevi i pojedine majke su u radnom odnosu a majke koje ne rade su bez vozila kod svojih domova pa je prijevoz prvoškolaca, ovih više od 40 dana, bio prava umjetnost. „Dalje se nije moglo“ izjavio je jedan od roditelja te djeca ovog ponedjeljka nisu otišla u školu.

Zahtjev Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa u ŽZH za dodjelu učiteljice i organiziranju nastave u mjesnoj školi u Izbičnu je naišao na negativan odgovor.

Postavlja se pitanje čemu sve ovo vodi.

Ako se vratimo tri godine unazad i organiziranju devetogodišnjeg školovanja u našoj županiji naići ćemo, između ostalog, na racionalizaciju školske mreže gledajući na organizaciju nastave za prve razrede. Učionica za prvašiće je morala biti posebno opremljena, učitelji ili učiteljice posebno educirani kao i ostali predavači i pedagozi. To je zapravo bio razlog zašto se nije nastava mogla organizirati u svakoj mjesnoj zajednici gdje postoji škola.

Kad danas pogledamo u većini škola jednu takvu učionicu vidimo da se ne radi o ničemu posebnom, učitelji ili učiteljice nisu prošli nikakvo posebno usavršavanje pa se pitamo zašto nastava za prve razrede nije organizirana u svakoj školi ili gdje je inspekcija da to sve preispita.

Zapravo zaključujemo da se radi o jednom apsurdu gdje ispada da se djeci krade jedna godina bezbrižnog djetinjstva i gdje se uništava život mladim obiteljima koji žive na selu ili u manjim sredinama.

skola_2Jedan od roditelja sa zahtjevima upućivanim općini, školi, ministarstvu

skola_1Djeca su najveća žrtva ovog neriješenog problema

skola_3Školske klupe i udžbenici će čekati neka bolja vremena

 

Vremenska
prognoza