Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Iz arhiva: Video zapis iz 1970. o izgradnji naponske mreže u Gornjoj Britvici i mjesne ambulante u Izbičnu

E-mail Ispis
g_britvica1970_1aDonosimo vrijedan arhivski video zapis iz dokumentarnog filma „Lištica 1970.“ u kojem su šetnjom kroz našu Općinu televizijske kamere zabilježile nekoliko kadrova i na području naše Mjesne zajednice. Riječ je o kadrovima snimljenim u Gornjoj Britvici i Izbičnu o projektima koji su se u to vrijeme provodili na ovom području.

Kadrovi snimljeni u Izbičnu svjedoče o gradnji objekta ambulante u Izbičnu koju su mještani izgradili svojim vlastitim snagama. Na snimci se vide mnogi mještani koji su izravno sudjelovali u gradnji kao i brojna okupljena djeca iz obližnje škole u Izbičnu.

izbicno1970_2

izbicno1970_3



U Gornjoj Britvici se u to vrijeme provodila akcija izgradnje el. mreže kroz naselje, za čiju je realizaciju bilo potrebno osigurati oko 50. milijuna tadašnjih dinara.
Na snimci se mogu vidjeti mnogi mještani okupljeni u Liskovcu koji su u ovoj akciji sudjelovali svojim dobrovoljnim radom, a kasnije okupljeni u druženje i pjesmu kod Brašnića kuće. Nažalost, već mnogi su pokojni ali na snimci se vide i oni koji su još uvijek živi i mogu posvjedočiti o ovom velikom i značajnom događaju u to vrijeme.

g_britvica1970_5

U tri minute zabilježenih kadrova iz Gornje Britvice o značaju projekta tadašnje elektrifikacije sela svjedoči i osmišljena pjesma uz gusle koju izvodi njen autor pok. Bože (Boško) Soldo, u kojoj između ostalog pjeva:

Naše selo Britvica se zove
i ona će baš godine ove
najzadnja u komuni biti
i na sreću sad se osvijetliti.


g_britvica1970_4

Kako je to sve izgledalo prije četrdeset i nešto godina pogledajte na ovoj video snimci:

 

Vremenska
prognoza