Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježena 69. obljetnica pokolja civila na Šarića Dabilu

E-mail Ispis
dabio_poljana1aObljetnica četničkog pokolja u kojem su četnici na području Širokog Brijega, Posušja i Rame, početkom listopada 1942. godine, pobili i masakrirali gotovo 2000 nedužnih civila, obilježena je u nedjelju, 2. listopada na Šarića Dabilu - pored Rakitna. Na mjestu sagrađenog spomen obilježja, gdje se mještani prisjećaju svojih nevinih žrtava, sv. misu predvodio je župnik župe sv. Ante, u Sutini-Rakitno, don Slaven Ćorić.  Osvrnuvši se na našu učestalu sklonost zaboravljanju pojedinih događanja iz ne tako davne prošlosti don Slaven je posebno ukazao na važnost i značaj okupljanja vjernika u spomen na žrtve svih ratova.

Spomen obilježje žrtvama pokolja s ovog područja sagrađeno je 2001. godine, a obljetnica spomena obilježava se prve nedjelje iza sv. Mihovila, 29. rujna. Ukupno 28. imena žrtava uklesanih u spomen ploču od kojih najviše iz obitelji Šarića, potom Perko, Karačić, Mihalj i Raspudić bili su redom civili, mještani i nomadi, od kojih je najviše stradalo na licu mjesta, dok su pojedine četnici odveli u nepoznatom smjeru i pogubili pa im se ni do danas ne zna ni za kakav trag.

Tih kobnih dana listopada nekoliko tisuća četnika, uz angažman talijanske vojske, kreću u osvetnički pokolj iz smjera istočne Hercegovine preko Goranaca, Bogodola, Dabila i Rakitna prema Blidinju i Risovcu, gdje se dijele u dvije grupe od kojih jedna odlazi prema Doljanima dok druga grupa kreće prema Rami gdje čine najveći pokolj civila.

Odabrani krvnici na područje Dabila stižu 6. listopada u zvjerski pohod na sve živo što pronađu, dok ostala skupina, drugoga dana, pali kuće i staje te ubija preostale civile koji su im se našli na putu. Gotovo svi stradali ubijeni su u obavljanju svojih svakodnevnih poslova o čemu svjedoče mjesta pronalaska njihovih unakaženih tijela. Mnogi su stradali na svojim njivama i vrtačama, vadeći krumpire i pripremajući zimnicu. Samo na jednom mjestu četnici masakriraju trojicu braće Šarić-Džanić, dok četvrtog brata ubijaju sutradan na Risovcu. Potresna svjedočanstva govore o trenucima kada otac u nevjerici pronalazi tijela trojice ubijenih sinova te njihova iznakažena tijela pokušava skriti u obližnju staju koju, u svom novom zločinačkom pohodu, četnici zapale zajedno s tijelima ubijenih.

Važno je istaknuti kako su četnici, po svjedočenju nekih preživjelih, žrtvama najprije obećavali kako im neće učiniti nikakvo zlo, te da se cjelokupna operacija provodi u cilju njihovog i talijanskog obračuna s partizanima. Pojedine mještane su optuživali da partizanima daju hranu i ostale potrepštine, dok samo nekoliko godina kasnije, 1946. i 1947., partizani nastavljaju ubojstva i odvođenje mnogih civila, muškaraca i žena. Tako je zvjerstvima četnika i partizana lijevo krilo spomen obilježja na Dabilu ispisano imenima stradalih iz samo jedne obitelji, Šarić – Džanić, čiji se ukupan broj stradalih popeo na 10.
U spomen na ove i sve ostale nevino stradale prisjetimo se njihove žrtve i patnje barem na obljetnicu stradanja koje smo se, kako je kazao don Slaven, dužni prisjećati.

dabio_poljana1
Spomen obilježje za sve poginule na Šarića Dabilu

dabio_poljana1-2
Samo iz obitelji Šarić-Džanić desetero je stradalih od četnika i partizana u samo nekoliko godina

dabio_poljana2
Uređeno groblje s kapelicom i zvonikom na Šarića Dabilu

dabio_poljana3
Župnik župe sv. ante u Sutini, don Slaven Ćorić, predvodio je misno slavlje

dabio_poljana4
Misno slavlje uveličao je župni zbor uz glazbenu pratnju

dabio_poljana5

dabio_poljana6

dabio_poljana7

dabio_poljana8

dabio_poljana9

dabio_poljana11
Sa spomen obilježja pruža se prekrasan pogled na Rakitno

dabio_poljana12
Objed i druženje nakon sv. mise

dabio_poljana13

dabio_poljana13-2

dabio_poljana14

dabio_poljana15

dabio_poljana16

dabio_poljana17
Spomen ploča poginuloj braći Džanić koje su četnici zaklali na jednom mjestu

dabio_poljana18
Ostaci zidina kuće u kojoj je nesretni otac skrio tijela trojice ubijenih sinova, četnici su je potom zapalili zajedno s tijelima ubijenih

dabio_poljana19
Pogled na Šarića Poljanu



Tihomir Crnjac
 

Vremenska
prognoza