Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Na Mosoru obilježen spomen na poginule škripare

E-mail Ispis

mosor_1aJučer u nedjelju, 18. rujna, je obilježena još jedna godišnjica stradanja škripara u 2. svjetskom ratu na lokalitetu misišta Mosor župa Mostarski Gradac. Organizator programa je bila udruga Hrvatsko spomen područje misište Mosor. Program je započeo u 11³º h procesijom do spomen obilježja poginulih 10 škripara gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Uslijedilo je misno slavlje nakon kojeg je bilo upriličen i mini kulturno-umjetnički program. Sudjelovali su pjevački sastavi domaćeg društva Vrila te Mokrog, Prenja i našeg društva Brda.

Nakon kulturno-umjetničkog dijela program je preseljen pod šatore gdje je bio organiziran ručak za sve nazočne. Sadržaj na stolovima je pokazivao veliku angažiranost domaćica iz prave domaće kuhinje. Na licu mjesta se kuhao i dijelio kiseli kupus koji je uz današnju kišu također nagovijestio prave jesenske dane.

Bila je upriličena i bogata tombola s više vrijednih nagrada.

Druženje se uz pjesmu i bećarac a posebno gangu nastavilo do kasnih popodnevnih sati. Vrhunska ganga je dolazila sa svih strana, muških i ženskih sastava iz Izbična, Crnča, Graca, Dobriča, Knešpolja, Mokrog, Posušja što je uistinu upotpunilo obilježavanje ove obljetnice kao i odličnu organiziranost domaćina.

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

mosor_2

Vjeko Pavković
 

Vremenska
prognoza