Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

KUD Brda na međunarodnoj smotri folklora u Ohridu

E-mail Ispis
mak_1aJednom je čovjek rekao: “Sve sto je lijepo traje kratko”. Ali zato predstavlja najslatki doživljaj koji ste ikad osjetili.
Nikad nisam ni zamišljala da samo za pet dana mogu upoznati jednu vrlo zanimljivu grupu karakteri, od najmlađi do najstari, različni a ipak sjedinjeni. A još manje sam zamišljala da ću uspeti da se dobližim i uklopim u to jedinstvo.

mak_kat





Piše: Katerina Pavlovski,
službena voditeljica za KUD Brda


HKUD “Brda” pristiglo je u jednom, možda, i ne tako sunčano poslijepodne, u hotelu “Lovec” u Ohrid, ali naša energija se brzo opustila i smo je nasočili na jednu divnu večeri u Ohridskoj čaršiji. Oni nisu mogli zamislit njihov život bez muzike a nisam mogla ni ja, pa smo napunili baterije sa prekrasne pesme. Neki su bili veliki podbadaci pa su uradili sve da se prilagodimo na svakoj atmosferi i da osvežimo sljedeće jutro sa iskrenu nasmevku i pregratku posle onu toplu večer. Bili smo bogati u srcu a sme ga još vise zbogatili sa razgledom na kulturnom- istoriski spomenicima stari dio grada.

Napravili smo jedan ton slike, duša nam se ispunila sa blagom aromom smijeha i pogled na nebesko i jezersko plavetnilo,  rastrkano sa nekolike arhitektonski zanimljivi crkve i manastire, uske pateke. Ali su najbolje slike oni koji ostanu u našoj memoriji i u srcu, one koje ih nijedni fotoaparat ne može doloviti. Odmah tada spustili smo se zablistani u očima kao nikad do sada, na pjesočne plaže. Svaki od nas je tamo ostavio po jeden otisak, toliko jak da nijedan val ne može izbrisat. Ali zabava tu ne završava. Naprotiv, ovo ja bio samo početak.

Te večeri bio je nastup naša grupa na festival “Aleksandar Makedonski”. Sudrili smo se sa jedno izobilstvo na narodne pesme i igre, od zapada do orienta, sa jedan divan folklor  u koj smo svi mi maksimalno uživali. Jer ništa nije savršeno, nesporazumi se stalno događaju spontano, ali “Brda” je sve to savladala sa takva lesnoća i predstavili su se na scenu u najbolje svjetlo. Bučni aplauz publike, a i moj, rekli su svoje.

“Brda” je bila jedna od najprofesionalnih, najboljih i svakako najveseliji od svih grupama. Nivna se pozitivna energija raširila tako brzo tokom festivala kao valovi zvuke koji mogli smo čuti, kako na defile tako i ujutrom, na bistre Večanske izvore. Svima su godili te prečiste glasove rastopljeni u hercegovskim narodnim pesmama koji su dopirali do svakog učesnik festivala. Bili su neizbežni i nezaboravlivi. Hladna izvorska voda ubrzo smo je zamenili sa ukusno kafe i hladno pivo na nekih od ohridskih barovima i šankovima na plaži kraj sjajnom jezero. Ali denske avanture nisu nam bili dovoljni i želeli smo da iskusimo sva zadovoljstva noćnih života, pa druženje je bilo beskrano i sve vise se ujačavalo kao čvor.

“Brda” ne željela izostavit nijedan del iz mog grada pa rešili smo da posetimo i drugi kraj jezerskoj obali, da iskusimo lepota manastira Sveti Naum, ali ovog puta pratio je nam mali, svjež i nježan vjetar na palubu broda “Galeb” gde su, naravno, raširili među drugi učesnicima poznate pesme i topli i prijateljski ambient moji dragi gosti iz Izbično.

Šetnja s brodom kao da nije nagoveštavala da se bliži kraj ovog putovanje, pa te noći na jedne od ohridske plaže bili smo deo jednoj prijatnu zabavu sa svih učesnicima i grupama. To je bio jedan fantastičan splet kulture, darovi sa puno ljubav i naravno želju za novi susret.

Zadnje jutro dobila sam najvrjedniji i najveći dar, a to je bilo ovo poznanstvo i iskreno prijateljstvo. Ili ne, dobila sam ustvari više: Ispunila sam sobom sa okean prekrasnih osećanja, silne zagrljaja iz koji se nisam željela ispustit, a takođe, ostavila sam jedan deo sebi u svakoj od vas sa koji ću uvjek moći da vama zahvalim za sve sto ste pridonijeli za ovog festivala i meni kao ličnost.


Puno pozdrava HKUD “Brda”,
volim vas Katerina


mak1

mak2

mak5

mak6

mak7
Izaslanstvo KUD-a Brda s predsjednikom vijeća grada Ohrida g. Duškom Jakovčevskim

mak11
Mimohod i nastup na festivalu Aleksandar Makedonski

mak12

mak13
HKUD Uzarići je također sudjelovao na festivalu u Ohridu

mak14
Na svakom su se koraku ostvarivala nova poznanstva i razmjenjivali kontakti

mak15

mak18

mak19

mak20

mak8
Obale Ohridskog jezera su se posjećivale svaki dan tijekom boravka u Makedoniji

mak10



mak21
Još jedna od niza dosjetki naše Ivane

mak16
Širokobriježani su bili najatraktivniji u noćnom životu Ohrida

mak17

mak22

mak23
Na povratku nije se stiglo niti do granice s Albanijom a Katerina je spremila SMS:

"Srecan vam put! Nemam puno reci, jer sta god da kazem bice povrsno nasproti ovaj duboki predivni osjecaj koji ste stvorili i ostavili u meni. Zelim vam sva sreca svijeta jer ste svi divne osobe i zasluzujete najbolje... i zelim da od vas mi ostane ovaj prelijep uspomen i naravno bicemo prijetelja na fejcom:-)..puno poljupce.."

Više fotografija pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.

 

Vremenska
prognoza