Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

KUD Brda na vikendu u Slavoniji - Đakovački vezovi 2011.

E-mail Ispis
vezovi_1aZvuci tambure i ostalih instrumenata te šokačkih pjesama ali i ganga i hercegovački bećarac odzvanjali su prošlog vikenda ulicama i parkovima slavonskog grada Đakova. Naime, u nedjelju je obilježen završni program 45. po redu Đakovačkih vezova. Upriličene su različite folklorne priredbe i nastupi koje su između ostalih uveličali i ponosni članovi našeg KUD-a Brda koji su uistinu prikazali i opravdali kraj iz kojeg dolaze. Gosti iz Hercegovine su stigli dan ranije što je sve skupa rezultiralo jednim nezaboravnim vikendom na prostorima između dviju rijeka Drave i Save.

Domaćini gostima iz Izbična su bili članovi KUD-a Seljačka sloga iz Zadubravlja kraj Slavonskog Broda kod kojih su došli u subotu u večernjim satima. Poznanstva vuku još od prošle godine prilikom Brodskog kola i Izbičijade što će biti duboko urezano u sjećanja svakog od njih.

Za dobrodošlicu Slavonci su Hercegovcima osigurali bogat domjenak te nezaboravnu zabavu do ranih jutarnjih sati. Naravno, uz zvuke lokalnog glazbenog sastava.

Članove društva iz Izbična to nije niti malo omelo da se nađu u Đakovu u jutarnjim satima nedjelje. Već u 9 h je bila upriličena povorka odnosno mimohod sastavljen od 59 folklornih skupina iz različitih krajeva Hrvatske ali čak iz prekoocenaskih zemalja. Zajedno s mažoretkinjama, puhačkim orkestrom te konjanicima i svatovskim zapregama su činili jednu bogatu rijeku koja je punih dva sata tekla ulicama Đakova koja se mjerila u kilometrima ispred očiju mnogih ljubitelja narodne baštine koji su jedva našli ono malo prostora da bi uživali u zvucima i pogledima na hrvatsku narodnu baštinu. Slavonskim tamburicama Hercegovci su na svakom koraku odgovarali odličnom gangom, bećarcem te pjesmom i igrom uz tradicionalne diple.

Uslijedile su različite smotre folklora nakon kojih je bio upriličen ručak za sve sudionike 45. Đakovačkih vezova.

Domaćini iz Zadubravlja su svojim gostima osigurali da se posjeti i impresivna đakovačka katedrala te Državna ergela lipicanaca Đakovo. Nakon pregledavanja bogatih đakovačkih znamenitosti, nastavak puta je bio prema Zadubravlju gdje su domaćini gostima iz Izbična osigurali večeru te osvježenje i kratki odmor.

Sljedeća postaja je bilo Brodsko Vinogorje gdje je autobus Hercegovaca već redovan gost na imanju g. Ivice Kožula, poznatog hrvatskog poduzetnika porijeklom iz Izbična. Susret je obogatio dojmove koje Izbičani pamte još od prošle godine te dokazao i potvrdio Ivičinu velikodušnost te povezanost s rodnim krajem. To je bila zadnja postaja još jednog nezaboravnog posjeta Slavoniji.

U autobusu, kao i uvijek, vesela atmosfera

Večera u Zadubravlju...

...te igra u kolu

Svečana povorka 45. Đakovačkih vezova

Ulice su bile krcate sudionicima i posjetiteljima

Igralo se...

...i pjevalo

Nastup na Međunarodnoj smotri folklora Đakovačkih vezova

Zahvala Turističkom uredu grada Đakova

Posjeta Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo

Dolazak na imanje g. Ivice Kožula

Veseli doček i dobrodošlica domaćina

Zvuci Hercegovine su odzvanjali Brodskim Vinogorjem


Zajednička fotografija s obitelji Kožul

Pozdravna poruka i poziv na druženje dogodine na istom mjestu

Više fotografija pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.

Vjeko Pavković

 

Vremenska
prognoza