Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Akcija nasipanja puta kroz Gornju Britvicu

E-mail Ispis

britvica_put1aProteklog tjedna započeto je nasipanje i uređivanje dijela makadamskog puta kroz Gornju Britvicu i prema Rakitnu. Ova akcija rezultat je dijela dogovora postignutog između mjesne zajednice Izbično i Rudnika Boksita Široki Brijeg koji su osigurali strojeve i mehanizaciju za ovu akciju. U cijelosti je dovršeno nasipanje puta Gornja Britvica – Rakitno (Vukoje)

kao i dio puta prema Vranjkovcima.  Zbog veličine stroja (Gredera) kojim se vršilo ravnanje puta izostao je dio uređenja puta na uskim dionicama ali ostaje obećanje za skorim dovršetkom nasipa i na tim područjima uz neka alternativna rješenja s manjim strojevima i mehanizacijom.

Mora se istaknuti dobro obavljen posao na dovršenim dionicama puta koji sada izgleda znatno drugačije i prohodnije za razliku od prije nekoliko dana kada se dijelom puta gotovo i nije moglo prometovati osobnim vozilima. Spomenutu dionicu Gornja Britvica – Rakitno često koriste ne samo mještani već i mnogi „vikendaši“ i ostali kojima je ovo najkraći put iz grada prema Blidinju i području podno Čvrsnice i Vrana.

Nažalost, tamponiranje i povremeno nasipanje puta ostaje jedino rješenje malobrojnim žiteljima na ovom području. Priče o asfaltiranju i proširenju puta aktualiziraju se, zasad, samo u predizborno doba i utihnu neposredno po zatvaranju birališta.

Ostaje jedino nada za neku konkretniju mogućnost i volju da se spozna značaj dijela ovog puta koji bi mogao imati višestruku korist za širu regiju a ne samo za, nažalost, sve malobrojnije žitelje Gornje Britvice koji su, kako rekoše, uvijek bili izdvojeni od svih infrastrukturnih projekata te im kvalitetan put ostaje jedina spona s civilizacijom.

britvica_put2
Bar neko vrijeme moći će se normalno prometovati. Dio puta prema Rakitnu

britvica_put3
Sada to ovako izgleda pored groblja u Prusinama

britvica_put3b
Greder se mukom provlačio na putu prema Vranjkovcima

britvica_put4
Blagu Soldo - Ćićina zatekli smo na putu u otklanjanju zaostalih kamenja i čisšćenju odvoda. Našalio se na činjenicu kako je to ujedno 33% mještana koje smo zatekli na putu - Jageša će se kasnije priključiti a to će onda iznositi postotak od 66%.

britvica_put7
Dok je Blago čistio "mali zeleni" se sunčao i znatiželjno ga promatrao

britvica_put8
Na okrijepi i dogovoru kod Jageše

britvica_put9
Jageša - najopušteniji domaćin u regiji. Tu gdje je ali uvijek bogato opremljen zalihama koje rado podijeli s prolaznicima

britvica_put10
Pogled na Prusine i obližnje Crne Lokve

Tihomir Crnjac

 

Vremenska
prognoza