Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Delegacija iz Korita kod župnika u Izbičnu

E-mail Ispis PDF
kr_1Sama po sebi i po naslovu ovo ne bi trebala biti nikakva vijest koja bi zaslužila našu pozornost ili pozornost bilo kojih i kakvih medija. Međutim kako smo mi mala župa, tako nam i svaka mala vijest i događaj stvaraju prostor da se nešto objavi. Ako budemo čekali nekoliko krštenja ili vjenčanja zajedno, onda možemo odmah zatvoriti ovaj portal, odnosno ovaj prostor.

Ali, zato i male vijesti imaju svoje čari i svoje ljepote. To vam je i sa ovom vijesti tako jednako lijepo i zanimljivo, naravno lijepo i zanimljivo svakom dobronamjernom čitatelju i gledatelju, za koje  ovo i radimo.
Dovoljno opravdanje imam u nedjeljnim reakcijama u sve tri naše crkve u Izbičnu kada sam objavio vijest sa oltara. Svi su odobrili i bili ponosni na tako nešto, rekao bih da to jednako čini i izbičani kada se radi o gostima župe, naročito iz Italije.

kr_2

Cvijo, Zukić i Iko pred župnom kućom u Izbičnu


O čemu je riječ?! Zadnji put kada su Talijani, naši stari znanci i prijatelji, dotjerali pakete, ja sam odlučio sa župljanima poslati u Rudo i Čajniče, ali i početi susjede župe, pojedina sela iz drugih župa jednako počastiti ovakvim obiteljskim paketima. Odlučio sam početi s Koritima jer njihovih žena ima najviše udatih u Britvici i Iz bičnu. Dakle time smo itekako vezani, a ovo neka poboljša sve ovo.
Zamolio sam jednoga od koritskih zetova da preuzme i podijeli, što je Krešo Puškanović rado i učinio. Korićani su to rado i s iznenađenjem primili i odmah se glas pronio da će doći kada tad posjetiti župnika u Izbičnu i zahvaliti. Eto, to se i dogodilo u subotu 5. veljače u popodnevnim satima. Selo je odabralo momčad u satavu: Iko, Cvijo i Zukić da njihove pozdrave i darove prenesu i odnesu u Izbično.  To su i učinili i još mi se pohvalili nakanama mladoga župnika da počinje uređivati njihovu župnu kuću ili kako oni kažu „naš samostan“. Veličina se ogledala u svemu, ali da onako svoga župnika vole i cijene treba nadaleko tražiti. To je za svaku pohvalu.

kr_3

Prijateljsko čavrljanje i slika za uspomenu


Darovi su pozamašni i obilati i jednako raznovrsni. Za radoznale ćemo i nabrojiti darove. Uvaženi gosti donijeli su darove Korita u maslu, siru svježem i suhom, jajima, mesu dimljenom ovčjem i svinjskom i to više vrsta kao što su plećke, rebra, pršut, kobasica, slanina, ribica, pečenica, luk češnjak, kapula i krumpiri sa Svinjače i nenadmašne kuvače i varnjače koje njihovi majstori još lijepo rade. Sutradan se pridružio i Suvo, pa i on poslao lukotuc i varnjaču.

kr_4

Svi darovi nisu mogli doći ni stati na veliki župnikov stol


Što reći na sve ovo? Dragi prijatelji hvala! Moji izbičani su me navikli i previše na sve ove darove, a Vi ste sada još i pretjerali i time me zadužili dane prolazi kroz Korita vikao kao kroz obično mjesto nego kao kroz moje mjesto s velikim poštovanjem.

kr_5

Pravi starinski zanat i prava sadašnja korist

 

Fra Franjo Mabić