Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Zaživio Križni put na Orugi

E-mail Ispis PDF
kp_1Upravo ono što je i bila namjera organizatora, to se i, hvala Bogu, dogodilo i neprestano događa na Ljubuškim grobovima, na Orugi, odnosno Orugici. Već i prije samoga blagoslova, ljetos 25. srpnja, mnogi su počeli dolaziti i cijeli Križni put moliti – obavljati. Mislio sam kao i toliki da je to samo kratkoga daha ili barem dok je ljeto.

Međutim, na zadovoljstvo svih nas, dogodilo se ono nade što je tinjalo u našim srcima, a to je da će ovo postati i biti mjesto molitve  u cijelom svome hodu od početne postaje do posljednje pred novom kapelicom na Ljubuškim grobovima.


kp_2

Ovako je počelo ljetos 


Mnogi su mi pričali da su željeli provjeriti ono što je napisano u knjizi „Oruga – sveto brdo“, pa su zato otišli vidjeti i tako obaviti Križni put i pomoliti se. No, nešto ih je, kako ih mnogo kaže, zvalo da se vrate ponovno. Bio sam svjedokom mnogih slobodnih dana krajem tjedna ili vikendom (week-end) da obiteljski idu na molitvu.


kp_3

Jedna od postaja novoga Križnoga puna uz Orugicu
Jednostavno je postojalo normalno iz Širokoga ili Britvica i Izbična doći, ali nikada sami, na molitvu, i zadržati se u prirodi u tišini i molitvi. Kako je vrijeme odmicalo posjeti su se povećavali. Jesen je bila više nego idealna za ovo mjesto. Prvi snijeg je došao rano, ali ni to nije bila prepreka da bude posjeta ovom svetom, molitvenom mjestu još više. Stipanjdan božićni je pokazao i još više od toga. To je i tu je planina, hladno, snijeg pod nogama, susnježica i kiša sa hladnim vjetrom, ali zavjet je zavjet i ide se obiteljski i s najnejačom djecom.
Kada sam čuo već u rujnu da se to tako lijepo događa, zamolio sam neke da naprave koju fotografiju i da to predstavimo svima, po onoj narodnoj ili za one koji sumnjaju, da možemo reći po fotografijama: „Ako laže koza, ne laže rog“.


kp_4

Ubrzo se počelo dolatziti na molitvu u skupinama


Još bolje bi bilo da se sumnjičavci, oni koji misle da pretjerujemo, da dođu i sami da se uvjere svakoga petka popodne, subotom cijeli dan i nedjeljom više poslije podne, jer jurtom obitelji idu u crkvu na svetu Misu. Vrijeme nije toliko bitno jer u zavjetu se ne gleda kakvo je jutro osvanulo. Za obraćanje Bogu, svako jutro i svaki čas dana je pravi.


kp_5

Mlado i staro - obiteljski se izlazi na planinu i moli...


Bože, hvala Ti na ovom veliko daru i podrži nam ga i sve one koji ga koriste Tebi na slavu i širenje Tvoje ljubavi ovdje, danas među nama u našim mjestima.

kp_6

Jesen, žuto lišće, ugodna klima, svjež zrak, obitelj, molitva u tišini prirode i lahoru Ilijina vjetra.

Nemojmo nikada zaboraviti da su naši krajevi prebogati grobovima naših "neznanih" junaka i svetaca i da je naša zemlja kao i cijela Oruga natopljena krvlju njihovom. Zato naš narod od pamtivjeka ido pohoditi, "oblisti" grobove ili na koljenima izmoliti krunici oko grobova. Stoga je ovo mjesto veliki doprinos ovom i ovakvom načinu štovanja naših predaka i svih onih koji su živjeli ovdje da nama danas bude bolje. Njihovu žrtvu, vjeru i nadu ne smijemo nikada zaboraviti i iznevjeriti.

kp_8

Prvi snijeg u listopadu pokazuje ćudi i zube, ali i čar planine. No, molitva i zavjet su jači od svega i primamljiviji od svega.

kp_9

Slika na kojoj se može samo pozitivno pozavidjeti i poželiti čim prije gore s njima.

kp_11

Moli se onaj Križni put iz ljetošnje knjige.

kp_12

Koja ljepota i kultura molitve našega čovjeka, našega vjernika i našega svijeta. Bravo i Bog Vas blagoslovio!

kp_13

I oni od nepune tri gosdine su tu.

kp_14

Stipe je u naručju, ali svake nedjelje je u crkvi i u kući nekada traži pribor da i on "rekne" misu ko pratar. Trn se izmalena oštri.

kp_15

Stipanjdan - početak molitve i uspinjanja Ljubuškim grobovima.

kp_18

Ovo samo da se vide uvjeti kakvi su bili ovdje na Stipanjdan.

kp_25

Ovom slikom i ovim činom ljetos s Oruge, hvala ovom čovjeku na ideji i ostvarenju ovoga križnoga puta i kapelice na Ljubuškim grobovima.

fra Franjo Mabić