Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

NOVA GODINA - SVETA BOGORODICA MARIJA

E-mail Ispis PDF
ng_1Danas započinjemo Nogu Godinu građandkoga kalendara. Započinjemo je Gosponim svetkovinom pod nazivom «Svetkovina Svete Bogorodice – Majke Božje». Znači pod njenim okriljem počinjemo novu godinu i molimo blagoslov da nam ga isprosi kod Gospodina  za tek novonastalu godinu.

Ovih dana smo čuli mnogo propovijedi i različitih tema, a danas se tome nadovezuje razmišljanje i obećenja, kao i iščekivanja za ovu godinu. Mi odrasli znamo da će to biti skoro kao i prošle godine, s tim da smo malo stariji i malo iskusniji, te da su lanjska obećanja ostala pusta, kao i tolikih proteklih godina.

No, jedno valja imati na umu; mi se stavljamo pod Božje okrilje i molimo gospoda da nam daje blagoslov za ovu godinu, ali ga moramo moliti i s njime surađivati i mladi i stari posve jednako jer nam je život svima jednako neizvjestan i veoma užurban i jednako u opasnosti za sve. Zato svi molimo Gospodina da budemo neprestano njegovi i da od njega ne odlutamo, ili ako nas pozove da budemo u milosti i da nas primi k sebi.
«Pred  nebeskim vratima raste ogromno stablo sa milijardama lišća na sebi. Na svakome je listu napisano ime jednoga čovjeka. Tako je na jednome listu napisano i tvoje ime.

ng_2

Kada bi i lijepe bobe grožđa počele kao listovi stabla padati i pozivati nas k Njemu, svakako bi jednom i stigao neodgodivi  poziv. Stoga poziv na stalnu pripremu vrijedi jednako.


Na početku svake nove godine pošalje Gospodin Bog svoga anđela da dobro zatrese i prodrma tim stablom. Pritom, što je i razumljivo, padne mnogo lišća na zemlju. Nijedan list ne padne bez Božje volje, kako nam kaže i sam Krist, da nijedna vlas sa naše glave ne može pasti bez znanja i volje Oca nebeskoga.
I svaki onaj čovjek čiji je list otpao prilikom onoga anđelova potresanja stabla  će umrijeti u slijedećoj godini i neće dočekati druge nove godine»(Mabić/Jukić,P.V.192).
Gospodin Bog poziva i u život i u smrt. Ovaj lijepi primjer neka bude jedan poziv za razmišljanje svima nama koji tražimo Božji blagoslov da mognemo u Novoj Godini biti Gospodinovi suradnici i izvršavati zadaće koje preuzimamo, da bismo mogli biti svijetlo svijeta, sol i grad koji leži na gori.

ng_3


Sva ova ljepota pripada Njemu. Danas u Židova jednako si ti gospodar zemlje samo 50 cm u dubinu, a nikada joj ne možeš biti vlasnik, jer On je vlasnik zemlje i ... mene i tebe, pa stoga u Njegovim je rukama poziv na račun i Tebi i meni.

Gospodine Bože, daj nam snage da i mi mognemo izvršavati naša obećanja prema Tebi i bratu čovjeku i da tako pokažemo našu pripadnost Tebi i tvojoj zajednici ovdje na zemlji Svetoj Crkvi. Sva ostala obećanja i isčekivanja će se ispuniti, ako imadnemo vjeu u tebe i ako je budemo potvrđivali ljibavlju prema Tebi i bratu čovjeku. Gospodine Bože, pomozi nam i prati nas i u ovoj novonastaloj godini.

 

ng_4

Što si ti učinio da očuvaš Njegovu ljepotu u prirodi i svugdje gdje si bio?! Kako i kakvu ćeš ju ostaviti onika koji dolaze iza tebe. I ovaj račun On traži od nas.

 

fra Franjo Mabić