Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Svete Mise na blagdan Svih Svetih i Dan Mrtvih

E-mail Ispis PDF
svi_sveti_2010_1aU našoj župi je uobičajeno dugi niz godina da se za blagdan Svih Svetih i za Dan Mrtvih pohode naša groblja i da se na njima slave svete Mise. Tako je bilo i ove godine uza sve loše vremenske prognoze i predviđanja južnoga nevremena.
Tako je bilo i ove godine. Svete Mise su slavljene na svih pet groblja naše župe u ova dva dana.

Nažalost, vrijeme je bilo upravo ovo ili ono najavljeno i takvo se ostvarilo. No, to ništa nije pomelo naše župljane i vjernike da pohode groblja u jednakom ili čak većem broju nego je uobičajeno, čak u višem i većem broju nego što je za Blagoslov polja u proljeće. Jedina razlika je bila u tome što fotoaparati nisu mogli zabilježiti ljepotu očišćenih i okićenih grobova kao što smo mi radili do sada. Ipak, za razliku od dosadašnjega, donosimo i noćnu ljepotu naših groblja koja kazuju svu našu ljepotu i pozornost prema pokojnicima i njihovim počivalištima.

Svake godine propovijedi i pozivi su bili tematski drugačiji za ove velike i lijepe dane. Ove godine razmišljanje i propovijedi su bile upućene prema sveopćoj Crkvi u kojoj smo svi mi: sveci na nebu su u Proslavljenoj, duše u čistilištu su u Trpećoj Crkvi, a mi ovdje na zemlji vjernici u Putujućoj Crkvi.

Na blagdan Svih Svetih Crkva slavi Sve Svete koji nisu imali čast službenoga oltara, ali nas ujedinjuje sa Svima Svetima koji su naši prijatelji na nebu i naš bedem i zaštita, a njima pridružuje Trpeću Crkvu za koju se zajedno molimo da se pridruži čim prije Proslavljenoj i da nas u Putujućoj uvijek priziva i doziva da slijedimo njihov primjer življenja Evanđelja i da slijedimo putove kojima su nas naučili, kojima su nas vodili i kojima su nas uputili da se jednom svi nađemo u zagrljaju Božjega milosrđa.

Ovako ponašanje se potvrdilo na našim grobljima danas i jučer, e samo da se još potvrdi u našem svagdašnjem životu, onda bi nam bio po onome, kako prekjučer župnik zaključi propovijed sa Zakejom, da bismo mi postupali kao Zakej u dijeljenju bogatstva i vraćanju otetoga, odnosno svjedočenju Evađelja bili pravi kršćani i da nam nikada se ne bi trebao pojaviti niti bilo koji Antikrist niti bilo koji Marks ili današnji sladokusci vjere bez žrtve i morala u koži i plaštu velikih kršćana i veliki vjernika.

svi_sveti_2010_1

svi_sveti_2010_2

svi_sveti_2010_4

svi_sveti_2010_5

svi_sveti_2010_3

svi_sveti_2010_7

svi_sveti_2010_8

Fra Franjo Mabić
Tihomir Crnjac