Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Svetac tjedna

E-mail Ispis PDF

25. ožujka – Sv. Dizma (I. stoljeće) zaštitnik od lopova i svih vrsta krađe, zaštitnik obraćenih grješnika i osuđenih na smrt

Dizma je onaj lopov i razbojnik koji je bio zajedno raspet sa Isusom na križu na Kalvariji. On je prekorio svoga kolegu drugoga razbojnika  koji je izazivao Isusa i izrugivao, da ako je Bog spase sebe i njih. Tradicija kaže da se on zvao Dizma, onaj lopov koji je u zadnji čas „ukrao“ raj. On je ispovijedio vjeru na križu i molio Isusa, za razliku od drugoga, da ga se sjeti u Nebeskom kraljestvu. Isusov odgovor je bio i njemu kao i svima koji su ga vjerom zamolili. Isus mu je odgvorio: „Zaista ti kažem još danas ćeš biti sa mnom u raju“. Dovoljno je pročitati iz Lukina evanđelja 23. poglavlje i  biti će nam jasno tko je Dizma.

Ima jedna pobožna legenda iz apokrifa koja veli da je onaj drugi razbojnik Gesta opljačkao Mariju i Josipa u bijegu za Egipat, te da je Dizma potplatio Gestu i umolio ga da vrati Svetoj Obitelji pokradeno.

Ima i još jedna da je Dizma bio bolestan i da je susreo Svetu obitelj prema Egipu i oprao se vodom u kojoj je Marija kupala Isusa i potpuno ozdravio.Njegove se slike i kipovi nalaze po zatvorima ili kod onih koji su odslužili kazne zatvora.

fra Franjo Mabić