Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

KORIZMA

E-mail Ispis PDF
korizmaRabi Shlomo je u srednjem vijeku napisao: «Ako hoćeš uistinu izvaditi čovjeka iz gliba i blata, nemoj se zavaravati da to možeš učiniti iz visine pružajući ruku unesrećenome. Moraš sići ti dolje čitav i sav u blato. Tada ga možeš jedino sa jakim rukama i snagom izvaditi na svijetlo i spasiti ga».

Isus je došao upravo, braćo i sestre, nama u našem ljudskom obliku; nije to dosta pa pristaje dijeliti svu našu ljudsku sudbinu osim grijeha. Prihvaća pustinju, prihvaća napasti, sve samo zato da tebe i mene izvadi iz onoga blata kalnoga. Prihvaća surovost života pustinje, ali je oplemenjuje i kazuje da je pustinja mjesto susreta Boga i čovjeka, mjesto priprave za velike stvari i velike čine.

Stari su Arapi rekli da  je pustinja Božji vrt. Odatle je, kažu, Gospodin istrijebio sve životinje i udaljio ljude, da pustinja postane mjesto u kojem će Gospodin šetati u miru. Međutim, Gospodin je stvorio pustinju da u pustinju može pozvati svakoga od nas kao što je zvao Izraela, jer pustinja je mjesto velikih događanja oduvijek, pa tako i danas pustinja za mene i tebe mora biti mjesto za našu mirnu šetnju u osami i molitvi gdje ćemo susresti Gospodina u ovom Svetom Korizmenom vremenu.

Zato zaboravimo da će se mnoge stvari dogoditi same po sebe. Možda mislimo da je dovoljno izmoliti jutarnju i večernju molitvu i da smo na pravom mjestu. Poslušnost Evanđelju, poslušnost Bogu ne ide sama po sebi, već našim povlačenjem u pustinju gdje ćemo pobijediti Zloga i napasti, ali uz toliko patnje, žrtve, bola, ozljeda i uvreda. Naš kršćanski put nije jedno mirno turističko ili vjersko hodočašće  na neko odredište, već je to trnoviti put pun prepreka i poteškoća. Nemojmo se toga bojati jer On je s nama da nas izvuče iz poteškoća i da ih s Njime savladamo.  Naš korizmeni put prema uskrsu mora proći preko pustinje.
Kao što Kranjčević veli: Što mi zbori iz očiju suza vruća, bez Golgote nema Uskrsnuća. Zamolimo ga ponizno i iskreno da nam oprosti naše grijehe, propuste i mane, te da bude s nama na Kalvariji.

Dakle, na koncu što zaključiti i ponijet u Korizmu?! Vidjeli smo da od pustinje možemo napraviti rajski vrt, ali i još jaču pustinju. No, ako želimo pobijediti u pustinji života napasti i Sotonu, ostaje nam da molitvom zazovemo Gospodina koji je neprestano blizu nas, a da tu svoju volju da ga želimo, i želimo s Njime biti, potvrdimo molitvom  i pokorom, potvrđenom dobrim djelima, prema Bogu i bratu čovjeku. Onda se nemamo čega bojati, već s Njime hrabro naprijed.

Mnogo puta ćemo u Korizmi čuti proroka koji će ponavljati Božje riječi da nas opomene: „Milosrđe mi je milo, a ne žrtva.“ Iz dosadašnjih saznanja mi je jasno da će mnogi zapostiti Korizmu na različite načine posta, pokore i djela milosrđa. Međuti, veoma je važno znati da bi najbolji post, molitva, pokora i djela ljubavi bili kada bismo mi svoj život i svoje svagdanje ponašanje prema Bogu i prema onima s kojima dijelimo životni prostor u obitelji, na poslu ili putu, da pokušamo odvagnuti sebe, uvidjeti gdje šepamo,  te po tom spoznanju popravljati svaki dan, na bolje.

Zar nije očit primjer u nas ovdje u Hercegovini, a svi se prsimo da smo veliki i Hrvati i vjernici, a teška psovka na svakom koraku, tako da nekada morate pobjeći s javnih mjesta ili čak iz pojedinih obitelji od te silne pogrde Boga, svetaca i najvećih naših svetinja. Lako je baciti čibuk i kavu ili odreći se slatkoga, ali odreći se sebe ovakvoga ili u drugim teškim manama i grijesima, treba biti velik i djelima  i ponašanjem vjernika pokazati tko si, što si i odakle si.

Teško je ispraviti sebe, a najteže kada se uvjeri da je to navika i da se ne može. Može i može i može! Jesi li probao odviknuti se od zla teške psovke. U nedjelju sam savjetovao teškim  psovačima da snime sebe na mobitele ili da ih snime žene ili tko drugi uz njih kada psuju, tada će vidjeti onu svu ljepotu onoga velikoga hercegovca, Hrvata i vjernika katolika. Pokušaj, pokušaj i pokušaj i nećeš se pokajati jer će ono ljepše veoma brzo doći do izražaja na tvoje zadovoljstvo, na zadovoljstvo obitelji i onih koje si terorizirao toliko svojim teškim psovkama.

Zar misliš da ti je majka sretna što joj lomiš sve najsvetije, a ona te odgojila. Zar misliš da te djevojka takvoga veselo očekuje, zar je žena baš toliko prokleta da te mora u ovome slušati i trpjeti, a da primjer djeci i mlađima ne spominjem.
Prijatelju, da li ti se isplati biti stalno u zavadi s Bogom, samim sobom i okolinom dragih osoba oko tebe.
Božji blagoslov i snagu nam udijelio sam Gospod da mognemo planirana djela ljubavi, pokore, posta i molitve pretočiti u naše milosne dane cijele Korizme i tako dočeka uskrsnuće Kristovo s veliko radošću i veseljem, a to veselje i život nastaviti do drugoga Božića i drugoga Uskrsa. To su milosni plodovi koje Gospod svojima, koji hoće, uvijek udjeljuje.

fra Franjo Mabić