Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

NOVA GODINA – SVETA MARIJA BOGORODICA

E-mail Ispis PDF
nova_godinaDanas započinjemo Nogu Godinu građanskoga kalendara. Započinjemo je Gospinom svetkovinom pod nazivom «Svetkovina Svete Bogorodice – Majke Božje». Znači pod njenim okriljem počinjemo novu godinu i molimo blagoslov da nam ga isprosi kod Gospodina  za tek novonastalu godinu.

Ovih dana smo čuli mnogo propovijedi i različitih tema, a danas se tome nadovezuje razmišljanje i obećanja, kao i iščekivanja za ovu godinu. Mi odrasli znamo da će to biti skoro kao i prošle godine, s tim da smo malo stariji i malo iskusniji, te da su lanjska obećanja ostala pusta, kao i tolikih proteklih godina.

No, jedno valja imati na umu; mi se stavljamo pod Božje okrilje i molimo gospoda da nam daje blagoslov za ovu godinu, ali ga moramo moliti i s njime surađivati i mladi i stari posve jednako jer nam je život svima jednako neizvjestan i veoma užurban i jednako u opasnosti za sve. Zato svi molimo Gospodina da budemo neprestano njegovi i da od njega ne odlutamo, ili ako nas pozove da budemo u milosti i da nas primi k sebi.

«Pred  nebeskim vratima raste ogromno stablo sa milijardama lišća na sebi. Na svakome je listu napisano ime jednoga čovjeka. Tako je na jednome listu napisano i tvoje ime.

Na početku svake nove godine pošalje Gospodin Bog svoga anđela da dobro zatrese i prodrma tim stablom. Pritom, što je i razumljivo, padne mnogo lišća na zemlju. Nijedan list ne padne bez Božje volje, kako nam kaže i sam Krist, da nijedna vlas sa naše glave ne može pasti bez znanja i volje Oca nebeskoga.

I svaki onaj čovjek čiji je list otpao prilikom onoga anđelova potresanja stabla  će umrijeti u slijedećoj godini i neće dočekati druge nove godine» (Mabić/Jukić, P.V.192).


Gospodin Bog poziva i u život i u smrt. Ovaj lijepi primjer neka bude jedan poziv za razmišljanje svima nama koji tražimo Božji blagoslov da mognemo u Novoj Godini biti Gospodinovi suradnici i izvršavati zadaće koje preuzimamo, da bismo mogli biti svijetlo svijeta, sol i grad koji leži na gori.

Gospodine Bože, daj nam snage da i mi mognemo izvršavati naša obećanja prema Tebi i bratu čovjeku i da tako pokažemo našu pripadnost Tebi i tvojoj zajednici ovdje na zemlji Svetoj Crkvi. Sva ostala obećanja i isčekivanja će se ispuniti, ako imadnemo vjeru u tebe i ako je budemo potvrđivali ljubavlju prema Tebi i bratu čovjeku. Gospodine Bože, pomozi nam i prati nas i u ovoj novonastaloj godini.

Evo i jedne Leopardijeve zgodice za današnji dan:

«Prolaznik je došao do prodavača kalendara na kutu ulice. Prije nego je kupio kalendar izmijenio je nekoliko rečenica s njime.

- Vjerujete li da će biti sretna ova nova godina?
- Da, svakako. Odgovara trgovac.
- Jeli kao prošla?
- Bolje i puno bolje!
- Bili Vam se svidjelo da ova godina bude kao neka od ovih prošlih godina što ste ih proživjeli?
- Neeee, ne nipošto.
- Bili ste se vratili unazad i živjeli sve ono vrijeme ponovno od rođenja?
- Eh, kada bi se to moglo svidjeti Bogu!
- To znači da želite sve i samo ono što ste proživjeli sa svim poteškoćama i nevoljama i ljepotama?
- To ne bih želio nipošto.
- Onda kakav bi ti život želio?
- Želio bih takav život kakav mi Bog dadne.
- Tako bih htio i ja, tako bismo željeli svi… «Lijep» nije život koji znamo, već onaj koji ne poznajemo, ne život koji smo živjeli već život koji dolazi. S novom godinom život počinje i tebi i meni i svima, nadajmo se da će biti sretan.
- Nadajmo se.
- Onda mi dajte najbolji kalendar.

Svi bismo mi, dakle, rado potpisali živjeti opet život koji smo živjeli, ali nitko ne želi živjeti sve ono što smo proživjeli. Nedostaje nam u tom životu nada, nedostaju novosti jer to sve poznamo. Zato prihvatimo život i Božju providnost, a ne ponavljanje koje zrači samo smrću i hodimo naprijed».

Svima nek je sretna i blagoslovljena Nova Godina!

fra Franjo Mabić