Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Sveci tjedna

E-mail Ispis PDF
3. prosinca – Sv. Franjo Ksaverski (1506 – 1552.)
- zaštitnik misija i misionara, zagovornik u morskim olujama i zaštitnik mornara

Rođen je u Javier in Navarra, u Španjolskoj. Našao se u školi u Parizu gdje susreće tek obraćenoga i veoma osbiljnoga i zreloga Ignacija Loyolu koji ga je obrazio za redovnički život i za apostolat. On je jedan od one sedmorice koji su na brdu Montmartre osnovali Isusovu Družbu. Poslije toga ide u Veneciju gdje postaje svećenikom i u Rim gdje se priprema za misije. Već su u njemu uvidjeli misijski spoj ideala i kao takvoga ga papa 1541. imenuje svojim delegatom za misije za čitavi Daleki Istok. Nikada se više nije vratio. Iz Indije je nastavio propovijedati u Cejlonu, zatim u Japanu, pa napokon u Kini. Satrven i shrvan umire samo u 46-oj godini života na otoku Sancian.

Proglašen je svetim 1662. godine. Pio Xi. ga je proglasio zaštitnikom svih  katoličkih misija 1927. zajedno sa svetom Terezijom od Djeteta Isusa.



6. prosinca – Sveti Nikola biskup Mire (umro 350.)
- zaštitnk putnika, mornara i djece, proizvođača bačava, proizvođača ulja, lučkih radnika, potlačenih zatvorenika

Sveti Nikola se rodio na terenu današnje Turske u katoličkoj pobožnoj obitelji. Postao je svećenik pa zatim biskup u Miri.

Pobožna legenda kaže da je pomogao jednu sirotnu obitelj sa tri djevojke koje su skoro morale na zaradu na cestu ili se ubiti od siromaštva. On je jedne večeri došao i bacio torbu novca i udaljio se. To je bilo dovoljno da se najstarija dobro uda. Drugu večer je isto ponovio i napravili su plan lijepoga odgoja druge, a treće večeri su se vrata otvorila i zadovoljni otac je mogao zahvaliti i prigrliti velikoga darovatelja.

On je obljubljeni svetac i zaštitnik je tolikih država, pokrajina, biskupija, župa, samostana, kapelica, a k tome toliki nose njegovo ime. Časte ga također mornari i putnici i zato ga zovu još i sveti Nikola putnik.

Svetoga Nikolu časte još danas najviše djeca kao dječjega sveca koji im donosi darove i uvodi polako u Božićno vrijeme. Ima i to svoje razloge. Neki je zločinac ubio troje djece. Nikola ih je vratio čudesno vratio u život i evo, odakle je i kako postao zaštitnikom djece.

fra Franjo Mabić