Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

U Izbično dopremljeni kontejneri za odvoz kućnog komunalnog otpada

E-mail Ispis

kontejneri za kucni otpad u Izbičnu

Nakon niza pregovora i zahtjeva za regulaciju odvoza komunalnog otpada s područja naše mjesne zajednice pred Novu godinu konačno je postignut dogovor s JKP ČISTOĆA Široki Brijeg, a danas, 26. siječnja, dopremljeno je šest kontejnera koji će biti raspoređeni u nekoliko zaselaka.

Iako je neposredno nakon samog pokretanja ove inicijative Gradsko vijeće Širokog Brijega izglasalo nove cijene mjesečne naknade odvoza komunalnog otpada koja, umjesto dosadašnjih 16 KM ubuduće iznosi 19,70 KM (s PDV-om), mještani naših zaselaka, uključenih u ovaj projekt, usuglasili su se u velikom broju, gotovo s 95%. To su zaseoci: Pavkovići, Hrkaći, Solde, Izbično - centar, Crnjci i Tribošić.

Ujedno, domaćinstva s jednim članom kućanstva uslugu odvoza komunalnog otpada mjesečno ubuduće će plaćati 8,40 KM (s PDV-om).

Sukladno potpisanim ugovorima JKP ČISTOĆA obvezuje se na redovit odvoz komunalnog otpada jednom tjedno a mještani će svoj otpad odlagati na predviđene lokacije na kojima će biti postavljeni pristigli kontejneri.

Inače, dopremljeni kontejneri su posve novi i najnoviji modeli kontejnera poznatog njemačkog proizvođača SULO,  kapaciteta 1100L, s horizontalnim, dvostrukim, preklopnim elementima što omogućava jednostavnije odlaganje otpada u iste.

Kako je i najavljivano od strane JKP ČISTOĆA postojeći, veliki, kontejner smješten kod groblja u Izbičnu ubuduće će biti uklonjen, osim za posebne potrebe (blagoslov polja, dan Svih svetih…). Iako su djelatnici JKP ČISTOĆA manje-više redovito praznili kontejner svjedoci smo kako se u, i oko njega, odlagalo svega i svačega – što će ubuduće biti onemogućeno.

Također, postojeća lokalna deponija Radašinovac je prekapacitirana i više se niti nema mjesta za odlaganje otpada na tom prostoru. U suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH dogovorena je i sanacija postojeće deponije kao i niz ostalih divljih odlagališta na našem području.

Ovu prigodu ujedno koristimo za izraziti zahvalu Ministarstvu, a posebno gospođi Vedrani Galić, koja je pružila izniman angažman i zalaganje u ovom projektu, i to u vrijeme pred božićne i novogodišnje blagdane i praznike.

Sanacija deponije Radašinovac ujedno je od iznimnog značaja vezanog za projekt lokacije vodoistražne bušotine na kojoj su kroz protekli kolovoz/rujan načinjeni radovi izgradnje bušotine a koja se nalazi u neposrednoj blizini. 

Nadamo se da na ovome neće stati, te da će ovaj projekt ujedno probuditi i svijesti o očuvanju zdravog i koliko-toliko čišćeg okoliša kojem to dugujemo, kako pred našim očima i licima tako i pred samim njegovim kreatorom i Stvoriteljem.

kontejneri za kucni otpad u Izbičnu

kontejneri za kucni otpad u Izbičnu

kontejneri za kucni otpad u Izbičnu

 Deponija Radašinovac odavno je već pretrpana i prostora za daljnje deponiranje više niti nema

Izbicno.info

 

Vremenska
prognoza