Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Izbično na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Dohi

E-mail Ispis

Izbično na svjetskom prvenstvu u Dohi

Središte svjetskog zanimanja ovih dana svakako je na Arapskom poluotoku, odnosno, u Katru, gdje se od 20. studenoga do 18. prosinca odigrava "FIFA World Cup Qatar 2022", kako službeno glasi naziv svjetskog nogometnog prvenstva. Osam stadiona u Dohi, i okolici, poprište je najuzbudljivijeg sportskog natjecanja i okupljanja brojnih navijača diljem svijeta.

Ovo, 22. po redu natjecanje, svakako je posebno iz više razloga, kako zbog specifične lokacije - prvo svjetsko prvenstvo u arapskom svijetu, tako i po nizu posebnosti i uvjetima, te posljednje izdanje svjetskog prvenstva na kojem nastupaju 32 reprezentacije, jer će se broj reprezentacija 2026. povećati na 48.

Tada sva srca kucaju kao jedno, nas koji doma, pred malim ekranima, pratimo događanja na terenu i navijamo, i onih koji su imali sreće biti na tribinama i uživo osjetiti tu atmosferu.

Zbog niza specifičnosti ovo svjetsko prvenstvo na stadionima u Katru prati znatno manji broj navijača hrvatske reprezentacije, no zbog velikog uspjeha i plasmana u samu završnicu bio je dovoljan razlog, onim odvažnima, da uživo poprate ovaj uspjeh i daju podršku našim viceprvacima. 

Pored niza obilježja navijača iz Hercegovine, na ovogodišnjoj polufinalnoj utakmici između Hrvatske i Argentine u Katru zavijorila se i zastava navijača iz, vjerovali ili ne, Izbična.

Tri sata putovanja od Izbična do aerodroma u Sarajevu, potom preko pet sati leta do Abu Dhabia - glavnog grada, susjednih, Ujedinjenih Arapskih Emirata, te vožnje do granice sa Saudijskom Arabijom, a onda i prema granici s Katrom, sve je to dio avanture na koju se odlučio naš mještanin, Marko Pavković, koji je, zajedno s rođacima i prijateljima, uživo, na stadionu, osjetio svu draž ovog natjecanja.

„U Abu Dhabiu smo uzeli taksi gdje nam je vozač rekao kako nas može povesti samo do granice sa Saudijskom Arabijom (gotovo 400 km), te da dalje nema pravo voziti“ – kazuje nam Marko dio njihove avanture.

Od granice Saudijske Arabije do granice s Katrom preostao je pojas u dužini od cca 70 km.  „Od granice sa Saudijskom Arabijom do granice s Katrom odvezao nas je neki lokalni tip, a onda smo s granice krenuli busom do Dohe, koja je udaljena 120 km. Tada smo konačno odahnuli i shvatili da smo na licu mjesta gdje smo namjeravali biti“ – dodaje Marko.

Nažalost, na kraju ove utakmice najviše su slavili Argentinci, ali jedno, novo, životno i navijačko iskustvo ostat će svakako zabilježeno duboko u sjećanju Marka i njegovih prijatelja.

U nastavku donosimo nekoliko fotografija koje nam je Marko proslijedio.

Izbično na svjetskom prvenstvu u Dohi

Izbično na svjetskom prvenstvu u Dohi

Izbično na svjetskom prvenstvu u Dohi

Izbično na svjetskom prvenstvu u Dohi

Izbično na svjetskom prvenstvu u Dohi

Izbično na svjetskom prvenstvu u Dohi

Izbično na svjetskom prvenstvu u Dohi

Izbično na svjetskom prvenstvu u Dohi

Izbicno.info
Foto: Marko Pavković

 

Vremenska
prognoza