Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Preminuo don Pavo Crnjac

E-mail Ispis

don pavao crnjac umro

U petak, 4. prosinca, u KBC Dubrava - Zagreb preminuo svećenik Don Pavao Crnjac. 
Don Pavao Crnjac je svećenik Zagrebačke nadbiskupije rođen 1942. godine u Donjoj Vasti, župa Uzdol, u općini Prozor-Rama. Sve do svoje smrti obnašao je dužnost rektora kapele Corpus Domini u Zagrebu.

Inače, don Pavo potomak je jednog od dvojice braće Crnjaca koji su 1912. godine s Tribošića doselili na Donju Vast, župa Uzdol, gdje kupuju komad zemlje na kojoj sagrađuju novi dom i osnivaju mnogobrojnu obitelj od kojih do danas bilježimo preko 600 potomaka. 

Ove godine, 24. lipnja, proslavio je Zlatnu misu u svojoj rodnoj župi Uzdol. U posljednje vrijeme pripremao je stoljetni rodoslov Crnjaca od kojih i sam potječe, no taj projekat će, nažalost, ostati nedovršen.

Školovanje je započeo na Uzdolu, zatim je prva dva razreda realne gimnazije završio u Prozoru. Ostale razrede je nastavio u Selima kod Siska i Ivanovu selu kod Daruvara. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Zadru i Rijeci. Dvogodišnji studij filozofije pohađao je na Papinskom učilištu u Rimu. Studij bogoslovije pohađao je na KBF-u u Zagrebu gdje je i diplomirao. Za svećenika je zaređen 1970. godine.  Na istom fakultetu je magistrirao.

Završio je studij novinarstva te je diplomirao filozofiju i sociologiju.

Predavao je filozofiju i sociologiju u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci čiji je bio ravnatelj jedno vrijeme. Također je predavao u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Predavao je Masovne medije u pastoralu na Višoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Pokrenuo je, uređivao i pisao za mnoge časopise iz područja pastorala; Salezijanski vjesnik, Don Bosco danas, Kateheza,  Katehetski zbornik…

Objavljivao je niz znanstvenih radova u različitoj stručnoj literaturi (Spectrum, Katehetski leksikon, Filozofska istraživanja, Katehetski zbornik, Veritas, Zaprešićki zbornik…) Preveo je mnoge knjige s talijanskog i njemačkog jezika.

Sa Ivanom Čehokom preveo je s njemačkog knjigu Johanesa Hirschbergera „Mala povijest filozofije“ koja se koristi kao udžbenik i dodatna literatura u gimnazijama.

Napravio je nekoliko dokumentarnih filmova za koje je mukotrpno skupljao građu; „U potrazi za očevim grobom“, „Katolici u Rusiji“, „Srebrna misa u sjeni križa“, „Oteto djetinjstvo“

Vrijeme i mjesto ukopa don Pave biti će naknadno objavljeno.

dona Pavo CrnjacDon Pavo Crnjac na nedavnoj proslavi 50 obljetnice svećeništva na Uzdolu


Kadar s obilježavanja 100 obljetnice iseljenja Crnjaca na Uzdol. (Izbično, 16. rujna 2012.)

www.izbicno.info

 

Vremenska
prognoza