Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Odgađaju se krizme, pričesti i blagoslovi polja

E-mail Ispis PDF

Zbog novonastale situacije epidemije koronavirusa za ovo proljeće i ljeto odgađaju se sv. krizme, pričesti te blagoslov polja. Okružnicom Biskupskog ordinarijata u Mostaru upućene ovih dana svim župnicima to se i službeno daje na znanje što, dakako, obvezuje i našu župu Izbično.


S tim u vezi, po naputku našeg župnika fra Roberta Kiša, obavještavamo naše župljane kako se najavljeni „blagoslov polja“ za ovu godinu odgađa na svih pet groblja u našoj župi.

Okružnica biskupa Ratka Perića o slavlju sakramenata Prve sv. Pričesti i Krizme, i „blagoslovu poljâ“ dok traje kriza koronavirusa. U tekstu je objašnjeno kako i pod kojim uvjetima je vjernicma moguće sudjelovati na misnim slavljima, kako radnim danom, tako i nedjeljom – prenosimo je u cijelosti:

Poštovani župnici, braćo svećenici!

Pozdrav. Sve vas iskreno pozdravljam riječima Uskrsloga Otkupitelja: Mir vama!

Odgovor na upite. Na Ordinarijat je pristiglo više upita s terena u vezi sa slavljem sakramenata Prve sv. Pričesti, sv. krizme te o proljetnom „blagoslovu poljâ“.

Bogu smo zahvalni da smo kroz sve ovo vrijeme virusne krize imali priliku redovito slaviti sv. Misu s narodom, iako s ograničenim brojem vjernika – kao Isusova Misna Žrtva na Kalvariji – i da smo onima koji su zaželjeli mogli podijeliti tražene sakramente; u prvom redu sakramente pomirenja i bolesničkoga pomazanja.

Budući da sakramenti Prve sv. Pričesti i sv. krizme, kao i blagoslov polja, osim liturgijskoga obreda imaju i društvenu dimenziju (okupljaju se prijatelji i rodbina na slavlje zajedništva i u obiteljske domove) u ovakvoj situaciji, kada su na snazi zabrane napuštanja mjesta prebivališta i mjera društvena razmaka, određujem da se podjeljivanje ovih dvaju sakramenata i „blagoslovi polja“ odgode za vrijeme kada to stožerske odredbe budu dopustile. Imajmo na umu da svaka sv. Misa završava s blagoslovom u koji se može uključiti i blagoslov rada ruku čovječjih i blagoslov poljâ, njiva i vinograda naših.

Prigoda je da pozovemo i one, rijetke, dušobrižnike koji su radije slušali savjete nekih drugih, a ne upute i preporuke ovog Ordinarijata, neka, uza sve poštovanje mjera županijskih stožera, otvore crkve za slavlje sv. Mise s narodom, tj. s onim dopuštenim brojem duša. Ispred crkve broj nije strogo ograničen. Jedino se mora poštovati – i na tome treba inzistirati – razmak između osoba oko 2 m.

Uvijek treba poštovati unutarnje raspoloženje onih koji smatraju da bi im bilo ugroženo zdravlje ako bi napuštali “samoizolaciju” pa onda išli i na sv. Misu, a isto tako poštovati odredbe stožera da osobe ispod 18 i iznad 65 godina moraju ostati doma. S otvorenom crkvom i dobrim razglasom vjernik će ne samo imati osjećaj da je osobno sudjelovao u sv. Misi, nego će se, prikladno raspoložen, i euharistijski pričestiti, što mu nijedan društveni medij ne može dati

I nitko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja, kao što se ne udaljavaju ni drugi građani ispred raznih drugih uslužnih objekata – trgovina, prodavaonica, apoteka i sličnih institucija.

Po kojem bi se to zakonu ili zapovijedi moglo činiti s vjernicima ispred katoličke crkve? Da bi se broj okupljenih vjernika što više smanjio, što je preporuka zdravstvenih službi i stožera, podsjećam na Okružnicu od 19. ožujka, da svaki zakoniti pastoralni svećenik, ako je potrebno, može nedjeljom trinirati, a radnim danom binirati. Ponavljam: „kvadrinacija“ je nedopustiva!

Moleći Boga da nas, po svojoj sv. Volji, što prije oslobodi od ovoga virusa i očuva od svakoga zla koje „može i dušu i tijelo pogubiti u paklu” (Mt 10,28), po zagovoru Gospe i sv. Josipa kod Milosrdnog Oca, zazivam svaki nebeski blagoslov na vas i na povjerene vam duše.

Sretan Mali Uskrs i Nedjelja Božanskoga Milosrđa!

Ratko Perić