Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

PODSJEĆANJE: Smeće koje je spriječilo tragediju

E-mail Ispis
bus„Molimo sve građane Širokog Brijega, kao i sve mještane, da svoje smeće, umjesto u kontejnere, uredno pospreme na rubni dio ceste Dobrkovići- Donja Britvica. Pri iskrcaju svojih dnevnih, tjednih ili mjesečnih 'zaliha', posebnu pozornost moraju obratiti na 'treće bogno' na lokaciji brda Tribošić, mjestu gdje je 30. siječnja 2007. godine, točno u šest sati i 32 minute,  zahvaljujući upravo ekološki osviještenim građanima, gomila smeća spriječila klizanje autobusa tvrtke Miškić punog učenika u provaliju duboku 800 metara“, u potpisu skupina savjesnih i dalje uplašenih roditelja.

Premda sadržaj ove poruke ima namjerni prizvuk sarkazma, to je jedini način da se  odgovori na isti sarkazam koji su, na današnji dan, prije dvije godine javno proklamirali predstavnici općinske vlasti, policije, a i vlasnici same tvrtke koja prevozi đake „brđane“ svih dobi i uzrasta u širokobriješke škole. Nakon što su fotografije, visećeg autobusa nad provalijom, sličnoj onoj u dalekim Andama, brzinom eruptivnog požara, obišla prvo internetske portale, lokalne i regionalne RTV postaje, a sutradan osvanule na naslovnicama novina, politički i policijski službenici počeli su lamentirati nad onim što se moglo, a na svu sreću nije dogodilo.

Uplašene učenike, njihove roditelje, rođake, a i običan širokobriješki puk, tješili su obećanjima kako se to više neće događati. Obećavali su sanaciju puta, bolji nadzor na tehničkom ispravnošću autobusa, postavljanje branika u dijelu koji je proglašen opasnom zonom, saniranje divljih odlagališta otpada…

Godinama jašući na vjetru zaborava i amnezije javnosti, za pune dvije godine nije niti jedno dano obećanje realizirano. Od sanacije ceste, postavljanja branika, boljeg tehničkog nadzora, ispravnosti autobusa, sanacije divljih deponija smeća, ostala je samo magla - magla iz koje već 24 mjeseca 30-ak dječjih glavica učenika „brđana“ plašljivo proviruje prema strmovitoj litici.

Od svega onoga što se moglo poduzeti u sprečavanju novih nezgoda na ovoj dionici, dogovoreno je da se autobus ubuduće kreće u obrnutom smjeru - uz uspon. Hoće li smeće pored ceste «biti pri ruci» i neki naredni put, ili ćemo pak umjesto smeća, kojeg na ovom dijelu dionice puta ne manjka, ugledati par metara zaštitnih branika i čist okoliš ovisi i o nama samima.

Ovako je to izgledalo na današnji dan, 30.siječnja 2007. godine:

Miškić bus - Izbično

Miškić bus - Izbično

Miškić bus - Izbično

Miškić bus - Izbično

Miškić bus - Izbično

Miškić bus - Izbično

Miškić bus - Izbično
Označeno mjesto nesreće

sl
Ovako je to prenio tisak

Ne ponovilo se. Nikad i nigdje!
 

Vremenska
prognoza