Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Pokušaji podmetanja niza požara od Dobrkovića do Gornje Britvice

E-mail Ispis

pozar britvica 1a
I dok se za niz požara koji su proteklih dana harali po obližnjim područjima u Hercegovini i Hrvatskoj još uvijek utvrđuju uzroci nastanka istih očito je da su pojedini piromani i dalje aktivni te nastavljaju sa svojim bolesnim naumima i aktivnostima. 

 

Tome u prilog svjedoči niz podmetnutih požara kojima smo svjedočili u ponedjeljak, 24. srpnja. Uz glavnu prometnicu, na nekoliko lokacija, od Dobrkovića, Ivanj drage pa sve do puta za Gornju Britvicu zamijećeno je nekoliko pokušaja podmetanja požara, u jutarnjim satima istog dana.

O kakvom se bolesnom naumu radi svjedoče tragovi gareža na više lokacija pored puta za Gornju Britvicu. Tih jedan ili više bolesnika pokušali su, na tom vjetrovitom jutru, potpaliti vatru na pet lokacija od Žabljaka do Betina. 

Srećom, potpaljena vatra nije ozbiljnije zahvatila još zelenu travu i grmlje, čemu je svakako pridonijelo i kasnije smirivanje vjetra. U protivnom, namjera ovog bolesnog nauma je vjerojatno bila staviti u veliku buktinju cijelo područje Varde, Betina, Podgrede i Grede.

Vjerojatno za slučaj promjene smjera vjetra potpaljeno je i s donje strane ceste, kako bi se požar usmjerio prema Jezeru, odnosno, južnoj strani – prema Logarušića kućama i Izbičkom polju.

Najviše izgorjelog područja bilo je na lokaciji Betine, gdje je se dimilo do večernjih sati, a izgorjela je uglavnom trava i nisko raslinje. Na požarištu u Ivanj dragi intervenirali su vatrogasci te spriječili daljnje širenje vatre i neugodnog mirisa uzrokovanog zapaljenjem smeća na istoj lokaciji.

Kišna noć i jutro uvelike su pomogli u gašenju, no ostaje pitanje hoćemo li u narednom razdoblju doživjeti slične bolesne naume i djela.

Silne instalirane kamere oko grada ostaju "slijepe" na ovakva i slična nedjela, namjena im je, očito, neka sasvim druga. 

pozar britvica 1
POkušaj podmetanja požara iznad Žabljaka, pored puta za Gornju Britvicu. Srećom, vatra se nije uspjela proširiti prema Vardi.

pozar britvica 1
Neposredno iznad, novi pokušaj podmetanja požara. Na ovom mjestu to je načinjeno s donje strane puta, prema Jezeru.

pozar britvica 1
Naredna lokacija iznad Jezera, podno Betina

pozar britvica 1
POdmetnuti požar na ovoj lokaciji je uspio nanijeti najviše štete

pozar britvica 1
Srećom, vatra se i na ovoj lokaciji sama ugasila u večernjim satima.

pozar britvica 1
Još jedan pokušaj zabilježen neposredno ispod Dičijeg bogna.

Izbicno.info

 

Vremenska
prognoza