Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Međunarodno vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes

E-mail Ispis

hodocasce lurd 1aNa međunarodnom vojnom hodočašću koje se ove godine održava od 16. do 23. svibnja 2017. godine, u najpoznatijem Marijanskom svetištu u francuskom Lourdesu, bilo je i oko 800 sudionika iz Hrvatske te 150 iz Bosne i Hercegovine, predvođenih vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem.

Svečano euharistijsko slavlje slavljeno je u nedjelju, 21. svibnja, u bazilici sv. Pija X. u. Na misi, koju je u zajedništvu s više od dvije stotine svećenika i dvadeset biskupa predvodio apostolski administrator francuske vojne biskupije mons. Luc Ravel, okupilo se oko trideset tisuća hodočasnika vojnika i redarstvenika, te članova njihovih obitelji.

Vojnici su pozvani da se i slijedeće godine, radi zajedničke molitve i izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lourdesu. Na kraju je najavljeno da će se u narednoj, jubilarnoj, 2018. godini Međunarodno vojno-redarstveno hodočašće održati od 18. do 20. svibnja.

Među brojnim hodočasnicima iz pedesetak zemalja Europe i svijeta na ovaj daleki put autobusima krenuli su i Dragan Soldo – Bili, iz Donje Britvice i Ivan Jurilj – Ića, iz susjedne Zečevine, koji su za web portal Izbicno.info načinili foto prilog s ovogodišnjeg 59. hodočašća u Lourdes. 

hodocasce lurd 1
Svečana sv. misa 
u bazilici sv. Pija X

hodocasce lurd 2


hodocasce lurd 3

hodocasce lurd 5
Hodočašću u Loureds ove godine nazočili su i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović.

hodocasce lurd 6
Procesija pripadnika oružanih snaga BiH kroz Loureds 

hodocasce lurd 7

hodocasce lurd 9
Ispred bazilike sv. Pija X. zavijorila se i zastava HVO-a

hodocasce lurd 8
Zajednička fotografija ispred bazilike

hodocasce lurd 10
Za uspomenu i sjećanje, fotografija s mons. Tomom Vukšićem

hodocasce lurd 11

hodocasce lurd 12

hodocasce lurd 13
Na kraju se našlo malo vremena i za tjelesnu okrijepu

Izbicno.info

 

Vremenska
prognoza